Zdravlje
3

Dr. Kenan Vrca: Zadovoljstvo nam je budućnost medicine omogućiti i našim građanima

Klix.ba
Dr. Kenan Vrca (Foto: Klix.ba)
Dr. Kenan Vrca (Foto: Klix.ba)
Prema podacima Američkog instituta za zdravlje, u decembru 2005. godine je broj posjeta pacijenata ljekarima koji praktikuju integrativnu medicinu u SAD-u prevazišao broj posjeta ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Doktor Kenan Vrca, predsjednik Udruženja integrativne medicine FBiH i vlasnik Planeta zdravlja BH, je pojasnio šta je integrativna medicina i koliko je zastupljena u BiH.

"Pojam integrativne medicine predstavlja popriličnu nepoznanicu široj javnosti s obzirom na to da se na našim prostorima naučno izučava jedino na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta, dok odavno u ostatku Evrope i Sjeverne Amerike predstavlja sve popularniji i moderniji način liječenja. Ono po čemu se integrativna medicina najviše razlikuje od oficijelne, konvencionalne medicine jeste izričit naglasak na prevenciji i održavanju zdravlja. Ljekari integrativne medicine, bez obzira na to koju metodu praktikuju, postavljaju pacijenta u centar svog interesovanja tako što upoznaju pacijentovu historiju bolesti, njegovu psihosocijalnu situaciju, ishranu, fizičku aktivnost, način na koji se nosi sa stresom i kojim je sve hemikalijama i lijekovima bio izložen, te koriste sve raspoložive terapeutske pristupe i discipline prilikom pacijentovog liječenja da bi došli do stvarnog uzroka njegovih tegoba", pojašnjava Vrca.

Dodaje da se u integrativnoj medicini reafirmiše važnost partnerskog odnosa između ljekara i pacijenta, za razliku od oficijelne konvencionalne medicine u kojoj se ljekar prema pacijentu ponaša kao autoritet. Kenan Vrca se bavi metodom termoregulacije koja se sastoji od dijagnostike i terapije.

"Dijagnozu postavljamo specijaliziranim analizatorom čijim se senzorima mjeri temperatura tijela na 5 strateških mjesta, što dovodi do cjelokupne analize organizma za 3 minute očitavanjem više od 130 parametara, dakle kompletan test stanja organizma je bezbolan, siguran i što je najvažnije neškodljiv. S druge strane, terapija se sastoji od podešavanja temperature tijela u okviru terapijskog procesa koji čine tri nivoa, odnosno upotreba 100 posto prirodnih hladno cijeđenih ulja obrađenih nanotehnologijom, tretman limfe - tečnosti koja je najodgovornija i najvažnija za čišćenje unutrašnjih otrova našeg organizma, te savjeti o pravilnoj i zdravoj ishrani kojima postižemo balans metabolizma", kazao je Vrca.

Pojašnjava da je ovakvom dijagnostikom, odnosno mjerenjem temperature na strateškim mjestima, moguće znati koje hranjive tvari nedostaju organizmu i šta to izaziva disbalans, a na osnovu kojeg nastaju simptomi, s druge strane uvođenjem hranjivih tvari u formi nanotehnologije putem hladno cijeđenih ulja, balans u tijelu, kao i njegova prirodna otpornost, se obnavljaju, dopuštajući tijelu da se bori protiv uzroka i liječi sebe prirodnim i dugotrajnim načinom.

Doktor Vrca je objasnio upotrebu ulja obrađenih nanotehnologijom. Ta ulja su molekularno obrađena i direktno se vežu za ćeliju, odnosno nakon njihovog konzumiranja dolazi do direktne apsorpcije u ćelijsku membranu, zbog čega se ova ulja i razlikuju od svih drugih, a što je revolucionarno postignuto upravo zbog njihove obrade nanotehnologijom.

"Nerafiniranim hladno cijeđenim uljima rješavamo najširi dijapazon mogućih problema ili oboljenja, od visokog i niskog krvnog pritiska, akni, problema sa štitnom žlijezdom, želučanih, srčanih, bubrežnih problema i oboljenja, alergija, glavobolja, migrene, ishemija, regulacije protoka limfe, problema sa tjelesnom težinom, regulacije cirkulacije krvi, problema sa disajnim putevima, preko holesterola, sportskih povreda, smanjene energije organizma... Njihova djelotvornost i učinci su višestruko dokazani, a najnoviji primjer jeste naučna studija japanskih naučnika prof. dr. Yashuiro Shimotsuure i prof. dr. Yashiaki Omure o učincima ulja 10 i ulja 80 proizvoda, vlasništva Planeta Zdravja, koji su korišteni kao čistači radioaktivnosti iz organizama ozračenih pacijenata nakon nuklearne katastrofe koja je pogodila japansku Fukushimu 2011. godine. Naime, kod pacijenata koji su uzimali ulje 80 došlo je do 83 posto smanjenja radioaktivnosti, a kod onih koji su koristili ulje 10 uopće nije bilo radioaktivnosti koju su pomenuti naučnici mjerili tzv. Gajgerovim brojačem", ispričao je dr. Vrca.

Dodao je da je jedan od zaključaka ove studije koju su obznanili na 7. Evropskom kongresu integrativne medicine održanom u Beogradu u oktobru prošle godine, između ostalog bio, da ova ulja imaju izniman antikancerogeni efekat, te višestruk zaštitini efekat na srce kod srčanih oboljenja.

"Konzumiranje naših ulja sigurno najviše doprinosi regulisanju disbalansa organizma, međutim, ukupan učinak i dugoročno poboljšanje stanja pacijenta nemoguće je bez preostala dva nivoa naše terapije, odnosno regulisanja limfe, te savjeta o pravilnoj i zdravoj ishrani, sve o čemu se vaši čitaoci mogu detaljnije informisati na web stranici Planetzdravjabh.ba ", poručio je Vrca koji nam je prenio i utiske svojih pacijenata.

"Nedavno mi je pacijent rekao: '58 godina tražim doktora da mi kaže šta mi je, govorili su mi čitav život da su mi slaba pluća, konačno sam spoznao odgovor kada ste ustanovili da su sinusi u pitanju, a to znam jer mi je prvi put u životu bolje nakon vašeg tretmana'. Upravo ovakvi komentari i utisci su ono što me iz dana u dan ohrabruje i ispunjava, satisfakcija koja me pokreće da istrajem u predstavljanju ove metode i pomoći onim pacijentima za koje smatram da mogu, jer je to i naposljetku osnovni cilj mog posla i motiv bavljenja ovom profesijom, a koji očigledno mnogi zaboravljaju u današnjem svijetu poremećenih vrijednosti", zaključuje Vrca.