Zdravlje
166

Dr. Čivić o bolesti Mirze Teletovića: Plućna embolija se liječi do šest mjeseci

Piše: M. Nukić
Bh. reprezentativac i košarkaš Brooklyn Netsa Mirza Teletović popustit će ostatak sezone u NBA ligi zbog embolije oba plućna krila. Specijalista pulmolog dr. Nada Čivić kazala je za Klix.ba kako ovaj poremećaj nije opasan ukoliko se otkrije na vrijeme, a liječi se i do šest mjeseci.

"Do embolije dođe kada nastane ugrušak krvi na mjestu gdje ima proširena vena. S obzirom da se ugrušak kreće tijelom, zaustavi se u plućnim arterijama i to nazivamo infarktom pluća. Liječi se bolnički oko 14 dana, te ambulantno od tri do šest mjeseci. Bit će naš Mirza dobro", rekla je za Klix.ba dr. Čivić.

Najčešće plućna embolija nastaje od tromba koji je potekao iz vene u nozi ili zdjelici. Jednom ispušteni u vensku cirkulaciju, ugrušci se proširuju u oba plućna krila u 65% slučajeva, u desno plućno krilo u 25%, te u lijevo plućno krilo u 10% slučajeva. Donji dijelovi su zahvaćeni četiri puta češće nego gornji. Većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim pulmonarnim arterijama, a 35% ih dosegne manje arterije.

Akutna plućna embolija je dinamičan proces - ugrušci se počinju razgrađivati odmah nakon što dospiju u pluća, no ipak masivna embolija može uzrokovati smrt unutar nekoliko minuta ili sati, prije nego što se zastoj u tkivu (infarkt plućnog tkiva) uspije i razviti.

Podsjetimo, Mirza je usred gostujuće utakmice protiv Los Angeles Clippersa napustio parket jer se nije osjećao dobro i gubio je dah. Smješten je u bolnicu u Los Angelesu gdje će biti podvrgnut liječenju.