Sve o "tihoj bolesti"
96

Dr. Bećirbegović razbija predrasude o osteoporozi: Ključan je balans kalcija i vitamina D

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako se o osteoporozi u posljednje vrijeme malo govori, poznato je da je riječ o pojavi krhkih kostiju u kojima se smanjuje sadržaj minerala i proteina.

Osteoporoza se popularno zove i "tiha epidemija", s obzirom na to da nerijetko nema značajnijih simptoma, dok ne dođe do prijeloma kosti.

Najnovija studija iz Kine otkrila je povezanost između unosa selena i rizika od osteoporoze. I još je mnogo istraživanja i mitova o uzrocima osteoporoze, koje je za naš portal "razbio" cijenjeni ortoped dr. Semin Bećirbegović.

On nam je kazao šta je zapravo osteoporoza, koji su uzroci, kako se liječi i koji vitamini su ključni u prevenciji.

"Odnos kalcija i vitamina D je ključan u prevenciji osteoporoze, jer vitamin D reguliše distribuciju kalcija. Zato se ljudi trebaju sunčati, unositi na taj način vitamin D, jer nije dovoljno da jedete samo namirnice koje imaju kalcij, potrebno je dakle da se to balansira s vitaminom D", pojašnjava Bećirbegović.

Tačan uzrok osteoporoze nije poznat. Smatra se da je pojava osteoporoze vezana za prirodni proces starenja koji uključuje smanjen nivo estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca. I muškarci i žene mogu oboljeti od osteoporoze, iako su žene bijele puti u postmenopauzi izložene većem riziku.

"Osteoporoza je fizioški proces, nekad može da bude bolest, ali je uglavnom fizioški proces koji dođe s godinama zbog pada regulacije metabolizma kalcija. Nadoknadom u smislu korištenja nekih lijekova koji to regulišu proces se može vratiti na početak, znači da se iz osteoporoze vrati na normalnu gustoću kostiju. Riječ je o lijekovima koji su prisutni na bh. tržištu već 15 godina, zovu se Bifosfonati, dakle to je reverzibilan proces", govori Bećirbegović.

Osteoporoza uglavnom pogađa starije osobe, otprilike jednu od tri žene starije od 50 godina, dok će jedan od 5 muškaraca imati prijelome na koje se osteoporoza odnosi tokom života.

"Ukoliko je osteoporoza patološka, odnosno ukoliko postoji bolest endokrinog sistema iza toga, onda je to vrlo ozbiljna stvar koja zahtijeva ozbiljno liječenje. Fiziološka osteoporoza koja se javlja kod žena u menopauzi je ta koja se može okrenuti u suprotnom pravcu. To je ženski problem uglavnom. Međutim, ako se javi kod muškaraca, to je onda veliki problem", kaže Bećirbegović.