WHO
0

Dojenjem se može spasiti 1,3 miliona djece

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Obučavanjem mladih majki kako da doje novorođenčad godišnje bi se mogli spasiti životi 1,3 miliona djece, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči Svjetske sedmice dojenja (1.-7. augusta).

Mnoge žene, međutim, ne dobivaju nikakvu praktičnu pomoć na tom planu pa odustaju, bilo zato što ne znaju kako da postignu da dijete sisa kako valja ili što ih dojenje boli ili što im je neugodno, prenosi Reuters.

Manje od 40 posto majki širom svijeta tokom prvih šest mjeseci hrane dijete isključivo dojenjem, kao što preporučuje WHO.

Na brifingu za novinare u Ženevi, stručnjak WHO-a Constanza Vallenas je naglasila da problem izostanka ili nedovoljnog dojenja postoji i u bogatim i u siromašnim zemljama i založila se da novopečene majke informaciju i pomoć oko dojenja dobiju u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, kao i u lokalnoj zajednici.

WHO preporučuje da bebe počnu sisati već tokom prvog sata po rođenju i da u prvih šest mjeseci majčino mlijeko bude njihova jedina hrana, dok vodu, druge napitke i hranu treba izbjegavati.

Dojenjem se djeci obezbjeđuju vitalni nutritivni sastojci i jača imuni sistem, tako da može da se izbori s bolestima kao što su dijareja i zapaljenje pluća.

Vještačko mlijeko za bebe ne obezbjeđuje takav razvoj imuniteta, a lokalna pijaća voda može biti kontaminirana ili na drugi način nesigurna u mnogim dijelovima svijeta.

Kada bi 90 posto novih majki dojilo djecu tokom prvih šest mjeseci života, to bi spasilo 13 posto od 10 miliona djece mlađe od pet godina koliko svake godine umre u svijetu, ističe Vallenas.

Uoči Svjetske sedmice dojenja i direktorica WHO-a Margaret Chan se založila za "aktivnu zaštitu i podršku dojenju".

Ona je istaknula da majkama u zonama katastrofe treba dati podršku da nastave ili ponovo počnu dojiti odojčad ukoliko su to prestale činiti.

Nekontrolirane donacije supstituta majčinog mlijeka treba izbjegavati jer se u takvim uvjetima, ukidanjem dojenja, život već ugrožene djece izlaže dodatnom riziku, naglasila je direktorica WHO-a.