Naučno dokazano
0

Dojenje najprirodniji i najbolji način ishrane beba

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dojenje je najprirodniji i najbolji način ishrane novorođenčadi, a naučno je potvrđeno da su djeca koja duže doje u prosjeku inteligentnija i jačeg imuniteta, dok majke koje doje rjeđe oboljevaju od karcinoma dojke.

Nadležni u oblasti ranog rasta i razvoja djece u RS ističu da u RS oko 99 odsto žena izađe iz porodilišta dojeći svoje dijete, te da se procjenjuje da ih gotovo polovina doji do četvrtog mjeseca života bebe što je iznad evropskog prosjeka.

"Do šestog mjeseca dojenje se preporučuje kao jedini način ishrane kada djetetu nije čak potrebna ni voda, a nakon toga se postepeno mogu uvoditi i namirnice i to po jedna kašičica dnevno i jedna namirnica sedmično", rekla je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja. 

Ona je naglasila da dojenje osim zdravstvenog ima i ekonomski efekat jer je majčino mlijeko puno jeftinije od vještačke hrane za bebe, te higijenski efekat jer vještačko mlijeko zahtijeva podgrijavanje i pripremu na različitim mjestima u kojima su veće mogućnosti onečišćenja hrane.  

Pedijatar i neonatolog u Kliničkom centru Banja Luka Ljubo Višekruna rekao je da bi djecu trebalo dojiti što duže, što znači minimalno šest mjeseci, dok je godinu dana dobro vrijeme, a godinu i po idealno. 

Višekruna je naglasio je sedamdesetih i osamdesetih godina vladao trend korištenja vještačke hrane za bebe, ali da se od 1997. godine u RS počeo uvoditi takozvani bebi friendly program koji je doveo do toga da se već više od deset godina u 13 porodilišta u RS dojenje zagovara koa jedini način ishrane, da je svo medicinsko osoblje obučeno da pruži pomoć porodilji prilikom dojenja, te da se organizuju škole za porodilje na kojima im se između ostalog govori o prednostima dojenja. 

Prema njegovim riječima, silikoni koje žene sve češće ugrađuju u grudi ne smetaju pri dojenju, te da se sve češće upravo žene sa silikonima u grudima i odlučuju za dojenje kao način ishrane svoje djece. 
Svjetska nedjelja dojenja tradicionalno se obilježava u prvoj sedmici avgusta, a ovogodišnji moto jeste "Govorite mi o dojenju". 

Svjetska zdravstvena organizacija za ovogodišnju kampanju promocije dojenja predlaže što više razgovora o dojenju putem savremenih sredstava komuniciranja, razgovor sa djecom na temu dojenja, obuku zdravstvenih radnikao dojenju radi pružanja pomoći porodiljama i otvaranje mjesta predviđenih za dojenje na radnom mjestu porodilje.