Zdravlje
549

Dobra vijest za ljubitelje piva: Dobro je za srce, obiluje antioksidansima i smanjuje stres

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pijući pivo u organizam unosite više hranjivih stvari nego što mislite. Istraživanja povezana s umjerenim konzumiranjem piva pokazuju da je pivo dobro za srce i kosti, smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava psihološko i kognitivno zdravlje.

Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića koje mnogi smatraju tečnom hranom.

Glavni sastojak piva je hmelj koji obiluje antioksidansima odgovornima za održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. Osim toga pivo obiluje i kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, natrijem, cinkom, bakrom, manganom i silicijem.

Pivo je važno za rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Tajna je u siliciju koji potiče proizvodnju kolagena, proteina koji povećava gustoću kostiju i zglobove održava fleksibilnim. Pivo od ječma je najbolje za sprječavanje osteoporoze, a prema studiji objavljenoj u časopisu "Journal of the American Medical Association" umjereni konzumenti piva imali su 38 posto manje šansi da dobiju osteoporozu nego ljudi koji ne konzumiraju pivo.

Prema studiji iz 2016. godine umjereno konzumiranje piva vremenskom smanjuje holesterol. Zbog ječma, topivih vlakana koja snižavaju nivo 'lošeg' holesterola u krvi, a podižu nivo 'dobrog' holesterola, pivo smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Nekoliko studija pokazalo je da umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 30 posto. Međutim, ovaj slučaj se još uvijek proučava.

Osim toga pivo poboljšava psihološko i kognitivno zdravlje, a studije su otkrile da može smanjiti stres i napetost.