{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dnevna doza kućnih poslova za zdravlje

S
2.10.2009. u 09:02
0
3
Dnevna doza kućnih poslova za zdravlje
0
Dnevna doza kućnih poslova za zdravlje
Žene koje zahvaljujući dnevnoj dozi kućnih poslova koje obave ostaju fizički aktivne i u formi imaju manje šanse da obole od raka dojke.
Aktivan život i nakon menopauze umanjuje opasnost od razvoja ove bolesti za 17 posto, u odnosu na one koje rijetko ustaju sa kauča.

Naučnici su utvrdili da bilo koja vježba pomaže, ali da teški kućni poslovi, rad u vrtu i šetnje u prirodi imaju najbolji učinak.

Tenis, vožnja bicikla, plivanje, živahniji hod i brzi ples, baš kao i aerobik, džogiranje i drugo veoma su korisni, dok na drugoj strani laganije aktivnosti poput stonog tenisa, kuglanja i laganog hoda nemaju ni približan učinak.

Pretodne studije otkrile su da je u odbrani od raka ključ u fizičkoj aktivnosti, ali je ova ukazala na bitne razlike u naporu pri nekim od njih, što utječe i na efekat odbrane koji pružaju.

Dakle, nije svaka vježba dovoljno dobra.

Ispitanice su bile žene koje su prošle kroz menopauzu, a na osnovu 110.000 odgovora utvrđena je navedena veza.

One koje su u toku sedmice više od sedam sati obavljale zahtjevne vježbe imaju manje šanse da obole od raka dojke u narednih šest i po godina.

Laganije vježbe ne pomažu u starosti, piše magazin BMC Cancer te navodi riječi doktorice Tricije Peters sa američkog Nacionalnog instituta za rak u Marylandu, koja smatra da vježba utječe na hormone na način da pomaže prevenciji raka dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: