|

Djevojčice koje koriste Facebook imaju veći rizik od poremećaja ishrane

Djevojčice koje koriste Facebook imaju veći rizik od poremećaja ishrane
0
S
Sarajevo-x.com
8.2.2011. u 20:15
1
komentara
0

dijeljenja
Djevojčice koje koriste Facebook imaju veći rizik od poremećaja ishrane
Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Haifa je pokazalo da što više vremena djevojčice provedu na Facebooku, veći je rizik od poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i pretjerane dijete.
Istraživanje su proveli profesori Yael Latzer, Ruth Katz i Zohar Spivak sa Fakulteta društvenih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Haifa. Ispitali su efekte dva faktora koji utiču na razvoj poremećaja ishrane kod djevojčica. U istraživanju je sudjelovala grupa od 248 djevojčica starosne dobi od 12 do 19 godina.

Njihov zadatak je bio da daju informacije o tome koliko vremena gledaju televiziju i surfaju internetom. Kasnije je zatraženo da kažu koliko televizijskih emisija redovno prate. Djevojčice su također odgovorile na pitanja o njihovim načinima mršavljenja, o bulimiji, koliko su zadovoljne fizičkim izgledom i o generalnom pogledu na ishranu.

Rezultati su pokazali da što više vremena djevojčice provode na Facebooku, češće pate od bulimije, anoreksije, nezadovoljnije su svojim izgledom, pogrešno se hrane i češće su na različitim dijetama.

Previše provedenog vremena online je pokazalo iste tendencije, ali se manifestovalo u manje vrsta poremećaja ishrane. Veća izloženost modnim sadržajima na internetu znači i veći rizik da djevojčice obole od anoreksije. Slična veza je uočena između "žute štampe" na internetu i problema sa ishranom kod djevojčica u razvoju.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...