Medicinsko čudo
0

Dječak preživio uklanjanje pola mozga

Sarajevo-x.com
Lewis sa mamom, sestrom i ocem
Lewis sa mamom, sestrom i ocem
Dvanaestogodišnji Lewis Bull ostao je samo sa pola mozga nakon po život opasne operacije kojom je podvrgnut jer je obolio od bolesti slične upali mozga.

Lewis je patio od rijetkog oblika Rasmussenovog encefalitisa, a snimke glave su otkrile da je desna, bolešću zahvaćena strana njegovog mozga, prijetila da ograniči rast ostatka zdravog moždanog tkiva. Hirurzi su odlučili da bi najbolje bilo presjeći Lewisov mozak na pola. Isključivši natečenu desnu stranu, nadali su se da će lijeva, zdrava strana mozga, narasti dovoljno da kompenzira desnu stranu i da će s vremenom preuzeti sve funkcije.

Doktori su upozorili roditelje Mandie i Johna, koji su dali suglasnost za operaciju Lewisa, da postoje velike šanse da će dječak ostati prikovan za invalidska kolica ostatak svog života, a ako operacija ne uspije, cijeli svoj život neće preći mentalni razvoj dvanaestogodišnjeg djeteta. Bračni par i njihova kćerka Georgia (9), već su se pripremili da žale za gubitkom Lewisa kakav je nekad bio – šaljivi, popularni dječak zaluđen fudbalom.

Dogodilo se čudo, probudio se i iznenadio doktore tako što je samo nekoliko sedmica poslije operacije počeo hodati.

"Veoma je dobro. Nikad se nije žalio ili pitao zašto baš on. Prihvatio je svoj život onakvim kakav jeste", izjavila je njegova majka Mandie za "The Sun".

Doktori su upozorili Lewisa da će zbog toga što desna strana mozga kontroliše lijevi dio tijela, uključujući i motoričke funkcije poput hodanja, njegova lijeva strana biti osjetno slabija.

Uzimajući u obzir da je Lewis jako mlad, lijeva strana mozga će mu se adaptirati s vremenom i preuzeti posao desne.

Uprkos predviđanjima doktora, dvanaestogodišnjak se odlično oporavlja poslije tromjesečne psihoterapije i govornih vježbi.

Iako nikad neće voziti auto, zbog slabog vida na lijevom oku, i iako će mu lijeva ruka uvijek biti slabija, doktori očekuju da će živjeti skoro potpuno normalnim životom.