Rizik tri puta veći
7

Dijetalna pića su povezana sa depresijom

Klix.ba
Nakon što je tokom jednog istraživanja pronađena jaka veza, eksperti širom svijeta su počeli postavljati pitanje da li dijetalna pića zaista povećavaju rizik za obolijevanje od depresije.

Istraživanje urađeno na 250.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo da je depresija bila mnogo češća među onima koji su često konzumirali umjetno zaslađena pića. Tokom istog istraživanja je zaključeno i da oni koji piju kafu imaju manji rizik da pate od depresije. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili četiri šoljice kafe dnevno imali deset posto manji rizik da pate od depresije tokom desetogodišnjeg istaživanja od onih koji nisu pili kafu.

Međutim, oni koji su dnevno pili četiri limenke ili čaše dijetalnih, umjetno zaslađenih pića, su imali skoro 33 posto veći rizik, prenosi BBC.

Dr. Honglei Chen sa Naionalnog instituta za zdravlje Sjeverne Karoline je rekao: "Naše istraživanje ukazuje na to da smanjenje konzumacije dijetalnih pića ili njihovo potpuno izbacivanje iz ishrane, značajno smanjuje vaš rizik da patite od depresije".

Međutim, pošto je vjerovatno da su uključeni i drugi faktori, bit će potrebna nova ispitivanja prije nego se donese konačan zaključak.

Sigurnost korištenja zaslađivača, kao što je aspartam, često testiraju naučnici i njegovu sigurnost garantuju razne regulatorne agencije.

Kako je rekla Gaynor Bussell iz Britanske dijetalne asocijacije, ovo istraživanje ne znači direktno da su za depresiju odgovorni umjetni zaslađivači.