Raste broj oboljelih
0

Dijabetes postaje globalni zdravstveni problem

Sarajevo-x.com
Skoro 10 posto svjetske popluacije ima dijabetes, a broj oboljelih rapidno raste, rezultati su novih istraživanja.

Broj oboljelih od dijabetesa se za 30 godina udvostručio i sa 152 skočio na 347 miliona. Ovo je potvrdila, do sada, najveća studija za pitanja dijabetesa, koju je proveo Imperial College u Londonu i Univerzitet Harvard u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Stručnjaci kažu da je bolest u porastu u svim dijelovima svijeta i da više nije ograničena samo na bogate zemlje, što znači da postaje globalni problem.

Studija predviđa da će sa povećanjem broja oboljelih drastično rasti i zdravstveni troškovi jer dijebetes povećava rizik od srčanih udara, zatajenja bubrega, sljepila i infekcija.

"Dijabetes je jedan od najvećih uzroka mortaliteta u cijelom svijetu. Naše istraživanje je pokazalo da je dijabetes sve češća bolest gotovo svugdje u svijetu", rekao je Majid Ezzati, jedan od autora studije.

Postoje dvije vrste dijabetesa, tip 1 i tip 2. Poznato je da je tip 1 autoimuna bolest koja se javlja u djetinjstvu, a oboljela osoba mora uzimati inzulin kako bi preživjela. Tip 2 je češći oblik i javlja se u 90 posto slučajeva.

Povezan je sa viškom kilograma, a obično se kontrolira dijetom, vježbanjem i lijekovima. Međutim, hronično povišen nivo šečera u krvi uzrokuje oštećenje živaca, bolesti bubrega i sljepilo.

Udio odraslih osoba s dijabetesom porastao je za 9,8 posto kod muškaraca i 9,2 posto kod žena.