Promo
452

Deset stvari koje treba da znate o hidžami

Hidžamom se rješavate napetosti, bola i hroničnog umora. Riječ hidžama potiče od arapske riječi el-hadžm što znači sisanje, isisavanje. Hidžama predstavlja metodu liječenja puštanjem krvi sa određenih mjesta na tijelu.

Postoje dvije vrste hidžame: suha - bez puštanja krvi (dry cupping) i mokra - sa puštanjem krvi (wet cupping). Najstariji pisani trag o hidžami datira iz 3.300. godine p.n.e., a napisan je u Makedoniji, u antičkoj Grčkoj. U svijetu je hidžama poznata kroz sunnet poslanika Muhammeda s.a.v.s. i hadise.

Zašto raditi hidžamu?

Hidžamom se rješavate napetosti, bola i hroničnog umora. Organizam dobija dodatnu snagu, a imunološki sistem popravlja nastale greške. Hidžama se koristiti kod svrbeža kože koji je prvi znak patoloških promjena u organizmu. Neke od bolesti kod kojih se hidžama koristi za liječenje su: migrene, glavobolje, akne, anemija, sterilitet, anksioznost, astma, alergije, oslabljen imunitet, proširene vene, bolesti srca, povećan krvni pritisak, dijabetes mellitus tip 2, problemi ciklusa kod žena, oboljenja štitne žlijezde, malaksalost, mršavost, gojaznost, bolovi u mišićima, insomnia (nesanica), herpes zoster, cervikalna spondiloza, facijalna paraliza, hemofilija, promjene na koži (npr. ekcem), reumatoidni artritis, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, itd..

Koliko često raditi hidžamu?

Hidžama se može raditi mjesečno kod hroničnih problema u periodu od šest mjeseci, te se onda pravi pauza od tri mjeseca. Istraživanja su pokazala efikasnost u detoksikaciji tijela prilikom čega se rade tri tretmana unutar tri mjeseca kod osoba koje duži period ili nikada nisu radile hidžamu.

Koji je princip rada hidžame?

Svaki unutrašnji organ ima međuodnos sa određenim dijelovima na koži čovjeka na kojima se živci usmjeravaju prema kičmenoj moždini ili ulaze u nju, te samim tim svako djelovanje na određenom dijelu kože utječe na unutrašnje organe direktno povezane sa kičmenom moždinom. Hidžama također pojačava proizvodnju crvenih i bijelih krvnih zrnaca, eliminiše mrtve ćelije te čisti krvne sudove. Konstantno se otkrivaju novi načini i prednosti djelovanja hidžame na ljudski organizam.

Da li je hidžama korisna za sportiste?

Hidžamu sportisti koriste kao terapiju koja eliminiše toksine (detoksicira organizam), nakupine miogeloza, pospješuje oporavak nakon treninga ili povrede te pojačava snagu prilikom fizičke aktivnosti i daje osjećaj opuštenosti.

Da li poznate ličnosti danas praktikuju hidžamu?

Mnoge poznate ličnosti u svim sferama života praktikuju hidžamu. Neki od njih su Michael Phelps, Angelina Jolie, Jennifer Aniston, Karim Benzema, Derek Chisora, Jusuf Nurkić, Conor McGregor, Anthony Joshua, Neymar Jr., Khabib Nurmagomedov, Gwyneth Paltrow kao i mnogi drugi.

Koliko dugo traje tretman hidžame?

Trajanje tretmana je u prosjeku između 30 do 45 minuta u zavisnosti od individue.

Koliko dugo su rezovi vidljivi (da li ostaju ožiljci)?

Rezovi ostaju vidljivi otprilike sedam do 10 dana, zavisno od individue i stanja kože. Ožiljci nisu vidljivi, zbog samog tretmana gdje se ''zarezuje'' samo površinski sloj kože.

Ko ne može raditi hidžamu?

Hidžamu ne mogu raditi osobe koje primaju antikoagulante, koje su imale povišenu temperaturu u protekla 3-4 dana, te osobe koje su imale transplataciju organa. Ukoliko je osoba donirala krv, potrebno je da prođe 24 do 48 sati prije rađenja hidžame. Osobe koje su anemične, dijabetičari ili imaju druge zdravstvene probleme (glavobolje, trnci u rukama, nogama, problemi sa probavom i slično) potrebno je da to prijave prije zakazivanja termina.

Gdje mogu raditi hidžamu?

Hidžamu možete raditi u sterilnim, posebno opremljenim prostorijama Spa by Malaka, u Malak Regency Hotelu. Hidžamu za muškarce izvode certificirani hadžami, a za žene certificirana hadžamka.

Rezervišite Vaš termin hidžame i uvjerite se u učinkovitost ovog najboljeg metoda za očuvanje vašeg zdravlja na [email protected], telefonom na broj 033 777 227 ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.