Zdravlje
5

Deset razloga zbog kojih žene ne uspijevaju smršati

Sarajevo-x.com
Ženama je često teže izgubiti višak kilograma nego muškarcima. To je zbog toga što žensko tijelo ima tendenciju da zadržava određenu količinu masnoća. U nekim slučajevima postoje određene loše navike koje otežavaju situaciju, a koje je moguće lako ukloniti.

Ako imate normalan apetit, logično je da nema potrebe pratiti količinu hrane koju pojedete, ali stručnjaci kažu da je upravo to esencijalni dio režima koji vodi do mršanja.

Kada ste pod stresom ili ste umorni, jedenje često izmakne kontroli. Kako biste izbjegli ovakve neželjene situacije, svaki dan unaprijed planirajte šta, koliko i kada ćete jesti. Izbjegavajte slatkiše i keks, odaberite orahe i grožđice koji su zdrava alternativa.

Lijekovi koje uzimate vas mogu učiniti gojaznim. Razni lijekovi mogu uzrokovati povećanje tjelesne težine, uključujući steroide koje koriste asmatičari i drugi bolesnici koji imaju problema sa dišnim putevima. Antidepresivi također imaju sličan utjecaj. U ovom slučaju trebate pitati svog doktora o alternativnom lijeku koji ne uzrokuje povećanje tjelesne težine. Ukoliko takav lijek ne postoji, onda pazite koliko i šta jedete.

Ukoliko se tjelesna težina vaše majke naglo povećala tokom trudnoće, to bi mogao biti razlog vaše gojaznosti. Istraživanja su pokazala da bebe žena čija se težina naglo poveća tokom trudnoće često imaju problema sa gojaznošću u zrelom životnom dobu.

Poznato je da vježbanje pomaže pri gubitku viška kilograma. Većina žena ne vježba dovoljno kako bi smršale. Preporučuje se šezdeset minuta svakodnevnog vježbanja, a minimalno 20-30 minuta.

Vaš metabolizam je kao motor automobila. Ako nemate goriva u rezervoaru, automobil neće krenuti. Preporučljivo je doručkovati jedan sat nakon buđenja.

Za većinu žena povremeno pijenje alkohola nije ništa loše, ali ako imate problema sa težinom, znajte da i alkohol može značiti višak kalorija. Kako biste smršali, morate se odreći ove navike.

Nedostatak sna također može biti uzrok gojaznosti. Poremećaj sna uzrokuje povećanje nivoa kortizola, hormona stresa koji stimuliše apetit. Obezbijedite sebi dovoljno sna. Magična brojka je sedam sati noćnog sna.

Neke žene ne mogu smršati zbog hormonalnih problema. Štitna žlijezda koja se nalazi u predjelu vrata lučenjem hormona kontroliše metabolizam. Ako žlijezda ne luči dovoljno hormona, kilogrami se nagomilavaju i zadržavaju. Ako sumnjate da je štitna žlijezda uzrok vaše gojaznosti, obratite se doktoru koji će provjeriti nivo hormona putem krvnog testa. Ako imate manjak hormona, postoji jednostavan i efikasan tretman.

Teško je izgubiti višak kilograma ako ste stalno pod stresom. Tada dolazi do lučenja hormona kortizola zbog čega se povećava apetit. Rezultat toga je nekontrolisano jedenje, što dovodi do gojaznosti. Probajte se smiriti odlaskom u šetnju i opuštanjem.

Vjerovali ili ne, neke žene imaju problem sa gojaznošću jer jedu premalo. Možda zvuči nelogično i nevjerovatno, ali konzumiranje manje od 1.200 kalorija dnevno uzrokuje izgladnjelost koja usporava metabolizam i na taj način organizam sporije i teže sagorijeva kalorije. Unošenje dovoljnog broja kalorija omogućava brže mršanje