Javlja se u 51. godini
3

Deset načina da olakšate simptome menopauze

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja i kraj reproduktivne dobi žene. Menopauza se obično javlja u 51. godini života i sa sobom donosi simptome koji su individualni i raznoliki jer kod nekih žena mogu biti blaže a kod nekih ozbiljnije izraženi.

U ovom periodu žene često imaju problem s promjenom raspoloženja, nesanicom, smanjenom željom za seksom, bolovima u zglobovima i mišićima, te povećanjem apetita i debljanjem.

Donosimo vam nekoliko načina kako da se suočite sa svim negativnim reakcijama vašeg tijela u toku menopauze.

Vodite dnevnik

Pišite dnevnik kako biste mogli ispratiti šta vam pokreće nervozu koju osjećate. Kofein? Alkohol? Topla soba? Stres? Sve su to uobičajeni uzroci. Kada ste pod stresom dišite polako. Udanihte duboko na nos i izdahnite na usta. To bi vam trebalo pomoći da se smirite.

Tople noći

Toplotni valovi koji vam se javljaju u toku noći i koji mogu trajati i do tri minute često vas ostavljaju vas natopljenom znojem i ne daju vam spavati. Postoje načini kako da spavate bez takvih problema. Stavite vrećicu zamrznutog graška u jastučnicu. Okrenite jastuk preko noći na hladnu stranu i pokušajte zaspati. Pred spavanje uključite ventilator da bi se zrak kretao.

Smanjite nesancu

Istraživanja su pokazala da vam prakticiranje yoge, tai chia i meditacije može pomoći da se zaspite. Svaka od ovih vježbi može vam pomoći samo ih nemojte raditi tri sata prije spavanja. Pred spavanje popijte čašu toplog mlijeka jer u njemu postoje sastojci koji će vam pomoći da se opustite.

Ako ni nakon toga ne možete zaspati čitajte neku knjigu dok vam se ne zadrijema.

Pomozite svom tijelu

Promjene hormona koje prate menopauzu ostavljaju vaginu suhom što može učiniti seks bolnim. Budući da je upražnjavanje seksa u ovom periodu veoma bitno koristite vaginalne kreme na bazi vode ili vaginalne ovlaživače.

Također od svog liječnika možete zatražiti i tablete protiv suhoće i bolnog seksa.

Njegujte strast

Nađite si više vremena za seks. S masažom, predigrom i nekim novim stvarima u krevetu povećajte želju za seksom. Seks u toku menopauze veoma je bitan jer njegovo neupražnjavanje može dovesti do vaginalne atrofije.

Mijenjanje raspoložnja

Za vrijeme menopauze baš kao i kod PMS-a mijenjat će vam se raspoloženje. Čas ćete biti tužni, čas sretni, čas ljuti. To je sve normalno ženama u menopauzi. Prakticiranje yoge i tai chia i u ovom slučaju vam može pomoći, pogotovo ako ih prakticirate s prijateljima ili članovima vaše porodice.

Ako su vaše promjene raspoložanja agresivne posavjetujte se s ljekarom koji vam može prepisati antidepresive.

Glavobolje

Migrene se u ovom periodu mogu pogoršati, a ako ih nikad niste imali mogu se pojaviti. Glad je često uzrok glavobolji pa zbog toga pravite manje ali češće obroke u toku dana. Također morate se potruditi da spavate jer i nesanica uzrokuje pojavu migrene.

Opadanje kose

U ovom periodu gubite na kvaliteti kose. Postaje tanka i lako lomljiva. S druge strane neželjene dlake mogu vam se pojaviti na bradi ili obrazima. Zbog toga želite li sačuvati zdravlje vaše kose izbjegavajte sunce koje je isušuje, a imate li neželjene dlačice ukonite ih uz pomoć voska ili kremama za izbjeljivanje i depilaciju.

Nahranite mozak

U toku menopauze možete imati probleme s koncentracijom. Zbog toga izazovite svoj mozak na nove načine. Bavite se novim hobijem ili upišite neki strani jezik. Mozak stalno mora da radi kako ne biste imali problema s pamćenjem. Uostalom i stres može biti jedan od uzročnika slabog pamćenja, a novi hobi i smanjit će i količinu stresa.

Promjene na koži

U pedesetim godinama sigurno ne očekujete akne no i one su uobičajene u periodu menopauze. Zbog toga povedite računa o svom licu. Vaši proizvodu za njegu lica moraju biti hidratantni, a sredstva za čišćenje lica blaga.