Zdravlje
63

Depresija kod muškaraca uzrokuje smanjen libido, iscrpljenost i tjera na samoubistvo

Piše: Š. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Depresija je mentalni poremećaj koji pogađa gotovo 350 miliona ljudi širom svijeta i uključuje raznovrsne emotivne simptome koji variraju od tuge, nedostatka motivacije do fizičkih kao što su glavobolje, probavne smetnje i gubitak apetita. Međutim, muškarci, za razliku od žena depresiju proživljavaju dosta drugačije.

Stručnjaci navode kako je depresija kod muškaraca problem koji se teško dijagnosticira, a mnogi od njih čak ni ne znaju da boluju od depresije. Faktori poput osuđivanja uveliko utječu na svijest muškaraca o razlikovanju stvarne depresije od drugih bolesti ili običnog stresa.

Postoje neki simptomi koji su, kada je depresija u pitanju, povezani isključivo sa muškarcima.

Depresija se može manifestovati agresivnošću tako što oni proživljavaju povećanu frustraciju, razdražljivost i ljutnju. Uzrok ovome jeste što je to popratna reakcija na povećanje negativnih emocija.

Istraživanja pokazuju kako su muškarci manje spremni da potraže stručnu medicinsku ili profesionalnu pomoć i često ne žele razgovarati ukoliko osjete da su u depresiji. Ono što je još značajno kada je u pitanju depresija kod muškaraca jeste to da oni pokušavaju na sve načine svoje simptome predstaviti ne toliko bitnim, bilo da je to zbog straha od osude ili ličnog srama. Stigma koja prati ljude oboljele od mentalnih problema često je faktor koji prevagne i uzrokuje šutnju kod oboljelih.

Depresija dovodi do ogromne želje da se ostane u krevetu, a muškarci se susreću s problemom potpune iscrpljenosti. Ovo je, pretpostavlja se najčešći i najupečatljiviji simptom depresije.

Studije pokazuju i kako postoji velika neravnopravnost na osnovu spola kada su mentalne bolesti u pitanju. Doktori će najčešće depresiju dijagnosticirati ženama, čak i u slučajevima kada muškarci pokazuju iste simptome.

Depresija umanjuje i muški libido, odnosno želju za seksom. Iako nije naročiti pokazatelj depresije, ona je često odgovorna za umanjenu želju za intimnošću kod muškaraca. Depresija, pored libida, može negativno utjecati i na erektilnu funkciju.

Mentalni problemi kod muškaraca najvažniji su uzrok učestalih samoubistava.

"Muškarcima je mnogo teže, u odnosu na žene, priznati kako imaju neki vid mentalnog problema. Oni moraju prepoznati problem i shvatiti kako taj problem u svakom momentu može eskalirati do te mjere da ih natjera na samoubistvo. Prepoznavanje, priznavanje i traženje stručne pomoći kod ovakvog problema je od presudnog značaja, kako za zdravlje, tako i za život pojedinca. I nikako nije znak slabosti, već upravo suprotno", mišljenja je John Greden, direktor Centra za depresiju pri Univerzitetu u Michiganu.