{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demencija veliki zdravstveni problem širom svijeta

F
20.9.2015. u 15:19
10
26
Demencija veliki zdravstveni problem širom svijeta
10
Demencija veliki zdravstveni problem širom svijeta
Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. septembra, saopćio je da demencija predstavlja veliki zdravstveni problem širom svijeta za oboljele, članove njihovih porodica i društvo u cjelini.
Pošto prema dosadašnjim saznanjima, kafa ima zaštitno djelovanje i sprečava nastanak ovog oblika demencije, Klinički centar je za sutra planirao obilježavanje ovog datuma druženjem s pacijentima na neurološkoj klinici i njihovim njegovateljima uz slogan - Zajednička kafa.

"Produženje ljudskog vijeka, uz sve dobre strane, nosi i mogućnost obolijevanja od nekog oblika demencije. Najčešća od svih u svijetu je ona tipa Alzheimera", citat je iz saopćenja Kliničkog centra.

Kako bi se skrenula pažnja na ovaj veliki problem, u svijetu se 21. septembar obilježava kao Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Posebna se pažnja poklanja programima prevencije, rane dijagnoze i liječenja te edukaciji njegovatelja za adekvatno zbrinjavanje oboljelih, navedeno je u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: