Zdravlje
31

Danci nadomak otkrića lijeka protiv AIDS-a

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraživači u Danskoj vjeruju da su na pragu "proboja" u pronalaženju lijeka protiv AIDS-a, od čega ih, kako se navodi, dijeli nekoliko mjeseci.

Stručnjaci u bolnici u Aarhusu provode klinička ispitivanja kojim će testirati novi "strategiju", gdje će HIV virus biti izuzet iz ljudskog DNK, a onda će ga trajno uništiti imunološki sistem.

HIV virus mora biti pušten iz "rezervoara", koji se formirao u DNK ćelijama te izašao na vidjelo iz njih. Prirodni imunološki sistem može ubiti virus ako je potaknut cjepivom.

Rezultati ispitivanja ukazuju na to da je blizu pristupačni lijek za AIDS, prenosi Telegraph. Danci su već prošli laboratorijske testove i sada provode testiranja na ljudima. Laboratorijski testovi su bili toliko uspješni da je Dansko istraživačko vijeće nagradilo istraživački tim koji je radio na njima i to sa tri miliona dolara.

Trenutno u ispitivanjima učestvuje 15 pacijenata, a ako oni pozitivno reagiraju na liječenje, onda će se ispitivanja dalje provoditi na širem uzorku. Ipak, ljekari ističu kako je ponašanje ljudi, poput suzdržavanja od nezaštićenog seksa i dijeljenja igle, i dalje od velike važnosti u borbi protiv opake bolesti.

S trenutno dostupnim terapijama, pacijenti mogu relativno normalno živjeti sa nekoliko nuspojava i čak dočekati i starost, ukoliko se bolest na vrijeme otkrije. Međutim, lijek protiv AIDS-a uštedio bi milione dolara, jer bi time prestala potreba da pacijenti uzimaju skupe terapije.