Zdravlje
0

Danas Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Sarajevo-x.com
Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Najveće zasluge u borbi protiv ove bolesti pripadaju Robertu Kochu koji je 24. marta 1882. godine objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze.

BiH se ubraja u zemlje s visokom incidencom tuberkuloze, odnosno u BiH ima više od 49 oboljelih od ove bolesti na 100.000 stanovnika, saopćila je Konferencija za oblast zdravstva u BiH.

Stanje tuberkuloze u BiH postepeno se poboljšava, zahvaljujući naporima svih koji rade na ovom području i koji omogućavaju jačanje borbe protiv tuberkuloze na svim nivoima, navodi se u saopćenju. Zahvaljujući tome, danas smo uspjeli smanjiti broj oboljelih od tuberkuloze u BiH od preko 90 oboljelih na 100.000 stanovnika iz 1990. na 52 oboljela na 100.000 stanovnika u 2006. godini.

Simptomi ove bolesti su nekarakteristični. Obično je prisutan umor, opća slabost, subfebrilne temperature, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, te suhi nadražajni kašalj, koji kasnije može biti popraćen iskašljavanjem. Kod težih oblika bolesti može se pojaviti krv u iskašljaju, bolovi u prsima i otežano disanje. Da bismo utvrdili bolest neophodno je uraditi rtg pluća i pregled iskašljaja na uzročnika tuberkuloze, osnovne pretrage krvi i tuberkulinsko testiranje.

Tuberkuloza je izlječiva bolest, ali se nakon izlječenja ne stiče imunitet od ponovnog obolijevanja. Uobičajeno liječenje traje 6 mjeseci, a upotrebljavaju se 4 lijeka u kombinaciji, čija se doza određuje prema tjelesnoj masi oboljelog.

U toku prošle godine BiH je od Globalnog fonda za borbu protiv tuberkuloze dobila grant za projekat "Daljnje jačanje DOTS strategije", u iznosu od oko pet miliona dolara, čija realizacija je počela u oktobru i odvija se planiranom dinamikom. Grant će ojačati napore za borbu protiv tuberkuloze cjelokupnog državnog programa za ovu oblast, posebno resurse laboratorijske dijagnostike tuberkuloze u pogledu dodatne opreme, edukacije kadrova i prostornog uređenja laboratorija centralnog nivoa u Sarajevu i Banjaluci, kao i na regionalim i opštinskim nivoima.

U 2008. godini kroz program Svjetske zdravstvene organizacije osigurana su sredstva u iznosu od oko 63.000 dolara za nabavku lijekova za oboljele od tuberkuloze u BiH, prenose agencije.