Prevencija je važna
21

Da li se tumor na mozgu može otkriti analizom krvi? Odgovor će vas iznenaditi

N. C.
Tumor mozga je kvržica formirana od abnormalnih ćelija u mozgu. Različiti dijelovi mozga kontroliraju različite funkcije, tako da će simptomi tumora na mozgu varirati ovisno o lokaciji tumora.

Tumor na mozgu je rast abnormalnih ćelija koje rastu na organu i razmnožavaju se i šire na nekontrolisan način. Izrasline mogu biti benigne, nekancerogene, koje rastu sporo i malo je vjerovatno da će se ponovo pojaviti ako se liječe.

Međutim, kancerogeni tumori mozga su ozbiljniji i neki mogu započeti u mozgu ili se tamo proširiti na drugim dijelovima tijela. Tumori mozga se također ocjenjuju prema njihovoj ozbiljnosti, pri čemu se tumori prvog i drugog stepena smatraju niskim rizikom. Dok se tumori trećeg i četvrtog stepena smatraju visokim rizikom i vjerovatno će se vratiti nakon liječenja.

Da li bi se tumor na mozgu pokazao u analizi krvi?

Krvni testovi također mogu pomoći u procjeni nekih vrsta tumora na mozgu, smatra neurolog dr. Peter Pressman.

Neki tumori mozga, kao što su tumori hipofize, mogu proizvoditi hormone koji se otkrivaju u krvi, objasnio je u eseju o zdravlju Verywell.

Ako imate tumor hipofize, možda imate abnormalnu koncentraciju hormona kao što je hormon rasta ili tirotropin (hormon koji stimulira štitnu žlijezdu) u krvi.

Koji su simptomi tumora na mozgu?

Prema NHS-u, simptomi tumora na mozgu ovise o njegovoj ozbiljnosti i o tome koji je dio mozga zahvaćen. Međutim, postoje uobičajeni znakovi na koje ljudi mogu obratiti pažnju ako su zabrinuti.

To uključuje jake, neprekidne glavobolje, napade, kao i mučninu, povraćanje i pospanost. Ostali znakovi mogu uključivati ​​probleme s vidom ili govorom, paralizu, pa čak i promjene u ukusu i mirisu osobe i sposobnost pamćenja stvari.

Ovi simptomi se mogu pojaviti iznenada ili se razvijati polako tokom vremena. Ako imate jedan ili više od ovih simptoma i želite ih provjeriti, postoji nekoliko različitih puteva kojima možete krenuti, prema The Brain Tumor Charity.

Možete kontaktirati svog ljekara opšte prakse koji će vam moći dogovoriti prave pretrage i pregledati vas za tumor na mozgu. Ponekad očni testovi zapravo mogu otkriti tumore mozga. Međutim, ako su simptomi iznenadni ili ozbiljni, trebali biste otići u hitnu pomoć ili nazvati 999.