{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li je rak prostate predijagnosticiran?

F
11.3.2009. u 12:08
0
2
Da li je rak prostate predijagnosticiran?
0
Da li je rak prostate predijagnosticiran?
Jedna nova studija donosi značajne nalaze u vezi s rakom prostate, naučnici procjenjuju da bi i do 42 posto slučajeva raka prostate moglo biti predijagnosticirano, prenosi u srijedu Glas Amerike.
Brojke vezane za rak prostate vrlo su neugodne. Svaki šesti muškarac u Americi suočit će se s dijagnozom te bolesti u neko doba života. No, nova studija pokazuje da bi mnogima od njih bilo puno bolje da i ne znaju za dijagnozu.

Dr. Peter Scardino, iz jedne od najpoznatijih onkoloških bolnica u SAD-u, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, kaže da kod mnogih muškaraca stanice raka koje se stvore u prostati nikad neće rasti, niti izazvati ikakve kasnije smetnje. Ali one će izazvati pozitivnu reakciju testa na specifični antigen prostate, PSA, kojim se traga za rakom u toj žlijezdi.

Jedno je ranije istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo da više od 75 posto muškaraca starijih od 50 godina prođe tu dijagnostičku pretragu barem jednom. I dok je nekima to koristilo, ostaje činjenica da je test i dalje upitan.

Dr. Scardino kaže da nema čvrstog dokaza da će bilo koji muškarac, ako redovito testira PSA, živjeti duže od onoga tko ne ide na takvo testiranje. Međutim, postoji dokaz za nešto drugo, gotovo svi muškarci kod kojih se dijagnosticira rak prostate dobiju terapiju koja je često praćena neželjenim učincima. Hirurški zahvat ili zračenje izazivaju djelomičnu inkontinenciju kod 30 do 50 posto muškaraca, a smanjenu seksualnu funkcionalnost kod 40 do 60 posto.

Ljekari kažu da je na svakom muškarcu da se odluči hoće li ići na testiranje PSA ili ne. No, u slučaju da bude dijagnosticiran rak prostate, ističu, nijedan muškarac ne bi trebalo da žuri s terapijom; većini bi, naime, bilo mnogo pametnije da pričekaju i vide hoće li njihov rak uopće rasti. U mnogim slučajevima, on ili neće rasti ili će rasti tako sporo da oboljelom muškarcu ostaje nekoliko godina vremena da se odluči za terapiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: