Zdravlje
159

Čudo medicine: Vatrogasac koji je stradao spašavajući ženu iz požara dobio novo lice

Klix.ba
Donor
Vatrogasaca Patrick Hardison koji je zadobio opekotine koje su mu uništile lice spašavajući ženu iz kuće koja je gorjela 2001. godine, dobio je novo lice. Ovo je najopsežnija transplantacija lica ikada i smatra se historijskim postignućem.

Lice 41-godišnjeg Hadisona je bilo zguljeno i zamijenjeno licem 26-godišnjeg bicikliste Davida Rodebaugha iz New Yorka.

U operaciji koja je trajala 26 sati bilo je uključeno 100 hirurga. Uši i ušni kanali, brada, obrazi, nos, obrve i mehanizam za treptanje uklonjen je sa donora i stavljen na Hardisonovo lice. Ostavili su mu samo mali dio vlastite kose koja je nakon transplantacije počela rasti. sada se uči ponovo brijati nakon 14 godina.

Hardisona je zadobio teške opekotine 2001. godine i nije mogao treptati nakon što su mu presađeni kapci koji su mu bili zašiveni skoro potpuno kako bi mu štitili oči.

"Bio sam skoro potpuno slijep. Vidio sam samo malo", prisjetio se.

Hardsion je svojim vedrim duhom i pričama djeci da se povrijedio nakon što se borio s medvjedom, privukao pažnju plastičnog hirurga dr. Eduarda Rodrigueza 2012. godine.

"Njegovo lice je bilo jedan veliki ožiljak. Tražili smo idealnog donora, onog koji se poklapa s biološkim karakteristikama Hardisona kako bi minimalizirali šansu da tijelo odbaci novo tkivo, te da ima istu boju kože i kose kao Hardison", rekao je Rodriguez koji je vodio ovu složenu operaciju u Langone medicinskom centru u New Yorku.

Godinu dana nakon pronađen je donor koji je poginuo nakon što se sudario s pješakom. Njegova majka dala je dozvolu da mu se lice donira Hardisonu jer je njen sin uvijek želio biti vatrogasac.

Iako će njegovo novo lice biti zgužvano još nekoliko mjeseci, očekuje se da će se njegovi kapci povući u normalno stanje i da Hardison vidjeti prvi put normalno nakon decenije.

"Ovo je historijsko postignuće. Ovaj tip tretmana će revolucionirati brigu o pacijentima s teškim opekotinama lica", rekao je dr. Amir Dorafshar, zamjenik direktora programa za transplantaciju lica na univerzitetskoj medicinskoj školi Johs Hopkins.