Nada brojnim bolesnicima
3

Čudesne ribice liječe psorijazu i njeguju stopala

Sarajevo-x.com
Psorijaza je jedna od najraširenijih i najupornijih kožnih bolesti. Od psorijaze boluje tri posto svjetskog stanovništa, i iako nije zarazna, ta bolest je neizlječiva. Nasreću, postoje načini da se bolest uspori i kontolišu oštećenja na koži. U Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu, nedavno je otvoren salon ljepote "Ama", koji nudi alternativni način liječenja psorijaze Garra Rufa ribicama.

Almir Prohić boluje od psorijaze. On i njegova supruga Ribana godinama su uzaludno tragali za lijekom koji će pomoći u kontrolisanju i usporavanju bolesti. Pokušali su s brojnim lijekovima, tabletama, kremama, injekcijama, no ništa nije pomagalo, teška kožna bolest je napredovala. Posjećivali su ljekare u regiji, Švedskoj, u Americi, pokušavali su s brojnim alternativnim metodama, no niti jedna nije bila učinkovita.

"Na putovanju istokom saznali smo za metodu liječenja Garra Rufa ribicama, koje jedu mrtve ćelije kože, čiste kožu i pomažu u njenom liječenju. One nemaju zube, tako da je tretman bezobolan, u suštini imate osjećaj kao da vas masiraju. Suprug je odlučio isprobati i taj metod liječenja i nakon 21 dana bolest se povukla", ispričala je za Sarajevo-x.com Ribana Prohić.

Više od godinu dana Almiru se bolest nije vraćala. Crvenilo i bijele ljuspice na koži su nestale, a kada su se ponovo javile, jer je psorijaza neizlječiva, dovoljno je bilo samo nekoliko tretmana Garra Rufa ribicama da se bolest povuče.

Od psorijaze u BiH boluju mnoge osobe. Bolest se javlja u bilo kojem dobu, a najčešće tokom polnog sazrijevanja. Bolest je hronična i različito se manifestira, kako po izgledu tako i po intenzitetu. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a naučnici vjeruju da se sklonosti za pojavu psorijaze nasljeđuju.

"Kada bismo suprug i ja otišli na bazen svi su gledali u njegove noge, baš kao da je zarazan. Htjela sam pomoći i njemu, ali i ostalima koji boluju od te kožne bolesti i odlučila sam da nešto uradim. Shvativši da je Almiru pomogao tretman Garra Rufa ribicama, donijela sam odluku da otvorim salon u Sarajevu i omogućim njemu, ali i svim ostalim pacijentima, liječenje tom alternativnom metodom. Svima koji su došli na tretmane ribice su pomogle", ispričala je gospođa Prohić.

Kako je objasnila, riječ je o ribicama koje se hrane sićušnim organizmima, koji žive u termalnim vodama, a ako ih nema dovoljno u vodi, ribice nedostatak proteina nadoknađuju grickajući odumrle ljuspice na koži ljudi.

Garra Rufa ribice se još nazivaju i Doctor Fish jer pomažu u liječenju kože. Naime, one luče enzim dithranol koji sprječava brzi razvoj ćelija kože, te tako suzbijaju psorijazu.

Osim toga, ribice se koriste i za pedikuru. One jedu mrtve ćelije kože, dok vi imate osjećaj kao da vas nježno miluju. Mnogi tvrde da nakon pedikure ribicama koža na njihovim stopalima bude kao kod bebe. Čak i zdrave osobe koje žele odstraniti mrtve ćelije mogu otići na tretman s ribicama.

"Garra Rufa ribice nisu prenosnici bolesti. Tretman je prirodna metoda i nema nuspojava", istakla je Prohić.

Osobama koje boluju od psorijaze preporučuje se 21-dnevni tretman, po dva sata dnevno.

Detaljnije informacije pacijenti mogu dobiti u salonu "Ama" koji se nalazi u Radićevoj broj 3 u Sarajevu.