Zdravlje
15

Crveno vino, tamna čokolada i maline usporavaju Alzheimerovu bolest

Klix.ba
Konzumiranje crvenog vina i tamne čokolade moglo bi usporiti efekte Alzheimerove bolesti, tvrde naučnici.

Resveratrol je prirodni spoj koji se može naći u hrani poput crvenog grožđa, vina, malinama i tamnoj čokoladi. Novo istraživanje pokazalo je da ovaj sastojak usporava mentalno propadanje kod pacijenata koji boluju od Alzheimera.

Stručnjaci iz Medicinskog centra Univerziteta Georgetown pretpostavljaju da resveratrol smanjuje sposobnost štetnih imunih molekula da prodru u tkivo mozga. Alzheimer uzrokuje upalu koja ošteti mozak.

Vjeruje se da je šteta uzrokovana nakupljanjem abnormalnih proteina koji oštećuju i uništavaju neurone. Nova studija sugeriše da imune molekule mogu uzrokovati upalu u krvi koja dođe do mozga kroz krvno-moždanu barijeru. Ali resveratrol jača tu barijeru i smanjuje nivo proteina koji je "probijaju". Samim time zaustavljaju štetne upaljene molekulu da uđu u tkivo mozga.

U istraživanju su korištene specifične molekule iz cerebrospinalne tekućine koje su uzete od učesnika koji imaju potvrđenu Alzheimerovu bolest. Učesnici su podijeljene u dvije grupe, njih 19 je koristio placebo, a 19 ih je godinu dana tretirano resveratrolom u količini jednakoj koju sadrži 1.000 boca crvenog vina. Pacijenti koji su koristili resveratrol su imali za 50 posto manje proteina koji probijaju krvno-moždanu barijeru.

Otkrića su predstavljena na Međunarodnoj konferencije udruženja oboljelih od Alzheimera koja je održana u Torontu.