Zdravlje
1

Crno vino manje zdravo nego što se misli

SRNA
Crno vino možda nije toliko dobro za zdravlje kao što se generalno misli, smatraju istraživači koji su analizirali sastojak ovog pića.

Tim je pratio zdravstveno stanje blizu 800 seljana iz regiona Chianti u Italiji kako bi se utvrdilo da li ovo piće koje konzumiraju ima uočljive efekte.

Oni nisu uspjeli da dokažu da sastojak resveratrol sprečava nastanak srčanih oboljenja ili da produžava život.

Mnogim studijama pokušava da se utvrdi zašto je u Francuskoj niska stopa srčanih oboljenja, iako mnogi Francuzi jedu masnu hranu. Neki vjeruju da je tajna u umjerenom konzumiranju crnog vina.

Ranije studije su utvrdile da konzumiranje crnog vina, tamne čokolade i bobičastog voća smanjuje upalne procese, za šta je zaslužan njihov glavni sastojak resveratrol.

Međutim, profesor Richard Sembasa Medicinskog fakulteta John Hopkins i njegove kolege nisu utvrdili povezanost.

U istraživanju je učestvovalo 783 starijih ispitanika iz više malih mjesta u Toscani. Tokom devet godina istraživanja, 268 i muškaraca i žena je umrlo, kod 174 osobe su se razvila srčana oboljenja, a kod 34 neki oblik kancera.

"Mi nismo uspjeli da dokažemo mišljenje da je određena hrana dobra za vas jer sadrži resveratrol", rekao je on i dodao da se ispostavilo da je to još jedan slučaj kada previše isticane zdravstvene prednosti, neke namirnice ili hrana ne izdrže test vremena.

Prema njegovim riječima, korist od konzumiranja vina, tamne čokolade ili bobica, ako je ima, može da bude samo od drugih zajedničkih sastojaka.

"To su složene namirnice, odnosno hrana, i sve što znamo iz naše studije je da koristi nisu rezultat resveratrola", rekao je on.