Zdravlje
0

Crno grožđe za dug život

Sarajevo-x.com
Već godinama se pojavljuju dokazi da je konzumiranje crnog vina dobro za srce, a sada naučnici tvrde kako će vam hemikalija iz kožice crnog grožđa produžiti život.

David Sinclair, profesor sa Harvarda, kaže kako hemikalija resveratrol sadrži moćne tvari za usporavanje starenja.

  1. godine Sinclair je suosnovao kompaniju za razvoj dovoljno stabilne sintetičke forme pomenutog sastojka, a prošle sedmice je saopćeno kako je britanski farmaceutski gigant GlaxoSmithKline kupio ovu kompaniju za više od 450 miliona eura.

Ova akvizicija je zapanjila pojedine naučnike koji tvrde kako postoji premalo podataka o djelotvornosti ovog "lijeka" i štetnosti po ljudsko zdravlje. Međutim, Sinclair je i dalje uvjeren kako je otkrio eliksir života.

"Ako se pokaže da smo zaista upravu, kompanija koja dominira ovim tržištem bi mogla promijeniti svijet medicine", kazao je Sinclair za Daily Mail.

Prema njegovim riječima, laboratorijski miševi koji su bili izloženi resveratrolu u eksperimentalnim uvjetima gotovo su potpuno imuni na efekte debljanja i nisu oboljeli od dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti.

Nedavna studija je pokazala da, ako se laboratorijski glodari izgladnjuju, njihov život se produži za 30 posto, zahvaljujući aktivaciji proteina sirtuina. "Resveratrol aktivira isti protein", tvrdi SInclair.