{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čokoladne pilule za krvni pritisak

S
8.4.2014. u 13:41
7
60
Čokoladne pilule za krvni pritisak
7
Čokoladne pilule za krvni pritisak
Foto: Ilustracija
Naučnici nastoje da naprave čokoladnu pilulu, koja bi se sastojala od koncentrata zdravih sastojaka crne čokolade i pomagala u stabilizaciji krvnog pritiska.
Za crnu čokoladu je poznato da sprečava srčana oboljenja, mada konzumiranje prevelikih količina nije dobro za tjelesnu težinu.

Kakao sadrži hemikalije - flavonoide, koji mogu da pomognu u smanjenju rizika za dobijanje moždanog udara ili srčanog napada time što smanjuju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola i poboljšavaju način na koji organizam apsorbuje inzulin.

Tokom proizvodnje čokolade većina flavonoida bude uništena, dok se šećer i zasićene masti dodaju radi boljeg ukusa.

Naučnici sada žele da ustanove dobrobiti flavonoida u njihovom nerazblaženom obliku.

Oni planiraju četvorogodišnju studiju u koju bi bilo uključeno 18 hiljada odraslih osoba koje će uzimati kapsule - čisti kakao flavanolin.

Takve pilule neće imati nikakav ukus. Učesnici, podijeljeni u dvije grupe, uzimaće dvije pilule dnevno. Jedna grupa će dobijati pilule koje sadrže flavanoide, dok će drugoj biti date lažne pilule.

Količina čokolade koju bi trebalo da uzmu s namjerom da dobiju tu količinu flavanoida bila bi više od deset puta veća količina od one koju ljudi inače jedu.

Ispitivanje dobrobiti flavonoida je u početnoj fazi, tako da naučnici nisu sigurni kada će učesnici dobiti svoje prve čokoladne pilule.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: