Poboljšava zdravlje
0

Četiri razloga zašto je dobro jesti krastavac

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Krastavci su možda jedno od najcjenjenijih plodova, budući da rastu iz cvijeća i sadrže sjeme, krastavci su tehnički i botanički - voće, a ne povrće.

Krastavci se često smatraju idealnom namirnicom za uljepšavanje zbog velike količine vode (oni čine 95% vode!) i vrhunske sposobnosti hidratacije. Uz to, uz jesti krastavci sadrže vitamin K i protuupalna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u uklanjanju natečenosti očiju i tretiranju podočnjaka kada se stave na očne kapke.

No, najvažnije od njihovih blagodati ljepote je moćan utjecaj krastavca na zdravlje srca. Ispostavilo se da one održavaju vaš kardiovaskularni sistem na razne načine.

Pomažu u kontroli šećera u krvi

Odavno je poznato da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, a sada nekoliko studija na životinjama pokazuje da krastavci, posebno, mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Smanjivanje nivoa šećera u krvi znači manje oštećenja krvnih žila, kao i živaca koji kontroliraju vaše srce. U drugoj studiji, kora krastavca (koja sadrži hranjive sastojke i vlakna) preokrenula je mnoge markere povezane sa dijabetesom, uključujući smanjenje šećera u krvi. Zato nemojte guliti koru, ali prvo dobro oprati plod.

Mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Konzumiranje krastavaca pospješuje širenje krvnih žila, što može pomoći u borbi protiv hipertenzije i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Studija iz 2017. godine pokazala je da konzumiranje soka od krastavca tokom 12 dana pomoglo snižavanju krvnog pritiska starijih odraslih osoba. Liječnici preporučuju pacijentima s povišenim krvnim pritiskom da jedu hranu s niskim udjelom natrija, a krastavci čine izvrstan izbor (pod uvjetom da ih ne solite). Sadrže i magnezijum i kalijum koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer pomažu u uklanjanju natrijuma putem urina.

Oni štite vaše srce

Studije pokazuju da su vješti u uklanjanju štetnih slobodnih radikala zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima (sadrže flavonoide, ta biljna jedinjenja). Antioksidanti blokiraju oksidativni stres - hemijski proces koji stvara štetne slobodne radikale - za koji se pokazalo da doprinosi raku i bolestima srca.

Pomažu u sprečavanju začepljenja arterija.

Studije pokazuju da su ti svemogući kukurbitacini (biljni spojevi) prirodna terapija za borbu protiv ateroskleroze, opasnog nakupljanja masne materije na zidovima arterija.