Zdravlje
29

Četiri neobična tretmana za celulit koja zapravo djeluju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Celulit nije ništa čega biste se trebale stidjeti – većina žena ga ima, a vjeruje se da se omražena "narandžina kora" pojavljuje kod oko 90 posto žena u postadolescenciji.

Vjeruje se kako je za njegov nastanak zaslužno dosta faktora, poput nezdravog načina života ili pak jednostavno genetike, no ništa od toga nije zapravo važno kad samo želite da nestane.

U nastavku pročitajte koja su to četiri, na prvu, prilično neobična, ali efikasna tretmana koja vam mogu pomoći u rješavanju problema sa celulitom, a koja preporučuje site DailyMakeover.

Krastavci

Krastavci su puni vode, stoga idealni za hidrataciju, a bogati su i vitaminima. Nanošenje izrezanih kriški krastavca direktno na vašu kožu omogućava fitohemikalijama iz krastavaca da zategnu kolagen koji se već nalazi u vašoj koži. Ovo može donijeti istant rezultate kad je u pitanju celulit.

Talog od kafe

Kofein proširuje krvne sudove, čime se koža čini zategnutijom. Kada ga koristite direktno na koži, on čini da vaše tijelo ispušta toksine i rješava se suvišne masti. Peeling od kafe možete napraviti i sami vrlo lako, trako što ćete talogu kafe dodati bademovo ili maslinovo ulje i potom tu smjesu umasirati kružnim pokretima na kritična područja.

Kupke od morskih algi

Talasoterapija je francuski tretman za njegu kože koji podrazumijeva nanošenje tople vode i morskih algi na kožu – bilo u formi kupke ili umotavanja.

Morske alge u sebi sadrže veliku količinu joda, koji podstiče funkciju štitne žlijezde, ubrzava cirkulaciju, te smanjuje celulit.

Želatin

Konzumiranje želatina u kojeg nije dodan šećer može imati brojne zdravstvene prednosti, te je nevjerovatno dobar za povećavanje produkcije kolagena. Puder želatina možete pronaći u bilo kojoj prodavnici hrane – samo ga dodajte jednom dnevno u vaše najdraže piće i time povećajte proizvodnju kolagena, čiji je manjak djelimično najviše zaslužan za pojavu celulita.