Klonite ih se
17

Četiri najgore namirnice za zdravlje vašeg mozga

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na rizik od problema sa zdravljem mozga, a neki su potpuno u vašoj kontroli.

Određeni faktori mogu vam pomoći da održite svoj mozak u vrhunskoj formi, kao što je izbjegavanje pušenja cigareta, bavljenje fizičkom aktivnošću i održavanje zdrave težine.

"Imati optimalno zdravlje mozga znači minimizirati upalu i izloženost toksinima, biti metabolički fleksibilan, imati potpornu energiju - protok krvi, oksigenaciju, mitohondrijalnu funkciju i hranjive tvari - i imati dovoljnu neurotrofnu podršku", kaže Dale Bredesen, istraživač neuronauke i stručnjak za neurodegenerativne bolesti.

Kada je u pitanju vaš izbor ishrane, dobro je poznato da pridržavanje obrazaca ishrane bogatih antioksidansima poput mediteranske prehrane i fokusiranje na nutrijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina B može pomoći u prirodnom zdravlju vašeg mozga.

Visok dnevni unos voća i povrća može rezultirati boljim kognitivnim performansama u odnosu na one koji imaju male količine voća i povrća u ishrani.

Dakle, ishrana bogata nutrijentima prepuna antioksidansa, zdravih masti i mikronutrijenata može pomoći u održavanju zdravlja vašeg mozga. Međutim, s druge strane, postoje određene namirnice koje mogu djelovati protiv ciljeva zdravlja vašeg mozga, posebno ako ih često uključujete u svoju prehranu.

Pržena piletina

Bilo šta prženo u dubokom ulju ima dobar ukus, a ono hrskanje u kojem uživate kada zagrizete prženu hranu je nešto što je teško zamijeniti. Međutim, jedenje pržene hrane, poput pržene piletine često ne čini uslugu vašem mozgu. Rezultati meta-analize objavljene u American Journal of Clinical Nutrition pokazali su vezu između više pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema.

Gumene bombone

Svi volimo slatku poslasticu s vremena na vrijeme. Međutim, bomboni poput gumenih medvjedića su prilično bez ičega hranljivog, jer su u suštini napravljeni od čistog šećera. Dok je šećer u obliku glukoze potreban kao izvor energije, prevelika potrošnja šećera povezana je s oštećenjem pamćenja i povećanim rizikom od demencije. Zbog toga vam je bolje da rezervišete gumene bombone za povremeno uživanje i da se držite slatkih grickalica bogatih hranljivim sastojcima za često grickanje, poput voća.

Brza hrana

Ponekad opasnost ne predstavlja hrana koju jedete, već ono u šta je vaša hrana upakovana. Omoti za brzu hranu su poznati po tome što sadrže per-i polifluoroalkilne supstance (PFAS) ili hemikalije koje su povezane s mnogim negativnim efektima na zdravlje, uključujući negativne efekte na naše kognitivno zdravlje.

Krofne

Krofne daju trostruki udarac kada je u pitanju hrana koja ne podržava zdravlje našeg mozga. Ove poslastice se obično prave s dodatkom šećera, koji, kada se konzumira u prevelikoj količini, izgleda da je povezan s nižim kognitivnim funkcijama.

Krofne su također pržene u dubokom ulju i smatraju se ultra-prerađenom hranom, naglašavajući koliko njihovo često jedenje može biti štetno za zdravlje vašeg mozga.