Zdravlje
45

Četiri najčešća uzročnika raka

Klix.ba
Mesne prerađevine poput hrenovki, kobasica, pašteta... Međunarodna agencija za istraživanja raka proglasila je jednim od značajnijih uzročnika raka, uz duhan, alkohol i 100 drugih supstanci u skupini 1 kancerogena, odnosno skupini u kojoj je dokazana kancerogenost za ljude.

Procesirano meso najčešće zapravo nema nikakve veze sa pravim mesom, te je puno štetnih hemikalija i aditiva koji se koriste kako bi se ovim proizvodima produžio rok trajanja i pojačao okus.

Sudeći prema podacima ove agencije, 2012. godine je ustanovljeno čak 14,1 milion novih slučajeva raka, uz čak 8,2 miliona smrtnih ishoda.

U nastavku pogledajte koje se to četiri stvari, pored mesnih prerađevina, smatraju glavnim uzročnicima raka.

Alkohol

Američki stručnjaci za zdravlje i toksikologiju procjenjuju kako je 3,5 posto smrti (blizu 19.500 slučajeva) u Sjedinjenim Američkim Državama 2009. godine povezano s alkoholom.

Još je jedna studija potvrdila kako osobe koje konzumiraju tri i po pića alkoholna dnevno imaju najmanje dva do tri puta veći rizik od razvijanja raka mozga i vrata nego oni koji ne piju.

Pušenje

Pušenje duhana se povezuje sa rakom pluća, mokraćnog mjehura, grla, jetre, bubrega. Pušenje ubija oko šest miliona ljudi godišnje, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

UV lampe

Izlaganje UV lampama u salonima za sunčanje može uzrokovati rak kod ljudi, posebno opasni rak kože, melanom. Što je izlaganje svjetlosti UV lampi duže, to je šansa za obolijevanje od raka veća, pogotovo za osobe mlađe od 30 godina.

Zagađenje zraka

Zagađen zrak je dodan na listu kancerogena 2013. godine. A 2010. godine zagađenje zraka je dovelo do 223.000 smrti od raka pluća širom svijeta.