|

Britanski naučnici otkrili način blokiranja rasta tumora

Britanski naučnici otkrili način blokiranja rasta tumora
23
F
FENA
10.11.2014. u 15:23
10
komentara
23

dijeljenja
Britanski naučnici otkrili način blokiranja rasta tumora
Britanski naučnici otkrili su kako zaustaviti rast tumora što bi moglo rezultirati novim metodama blokiranja mnogih karcinoma ali i spriječiti gubitak vida koji prati makularnu degeneraciju, piše britanski list Telegraph.
Univerziteti u Bristolu i Nottinghamu otkrili su da jedna jedina molekula igra ključnu ulogu u stvaranju novih krvnih žila. Tumori za rast trebaju stalnu opskrbu 'hranom' preko krvnih žila pa zaustavljanje stvaranje novih krvnih žila spriječava množenje stanica raka i njegovo širenje.

Kad su naučnici tri puta u sedmici dali miševima lijek koji zaustavlja aktivnost molekule SRPK1 rast tumora bio je zaustavljen.

"Zaključili smo da bi blokiranje aktivnosti SRPK1 moglo zaustaviti razvoj karcinoma”, kazao je jedan od autora studije Sebastian Oltean s Univerziteta Bristol.

“U ovom radu pokazujemo da smanjivanjem razine SRPK1 kod raka prostate možemo zaustaviti vaskularizaciju i rast tumora."

Zbog toga što je liječenje usmjereno na krvne žile moglo bi se koristiti i za druge vrste karcinoma te za makularnu degeneraciju, najčešći oblik gubitka vida.

Koautor istraživanja David Bates sa Univerziteta Nottingham kaže kako njihovi rezultati ukazuju na mogućnost novog načina liječenja raka prostate i mogu imati šire implikacije na liječenje drugih vrsta karcinoma.

Biotehnološka kompanija Exonate namjerava razviti inhibitore SRPK1 kao način liječenja bolesti s nekontroliranim bujanjem krvnih žila poput karcinoma ili očne bolesti makularne degeneracije.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...