|

Novim otkrićem američki naučnici jačaju nadu u izliječenje od teških bolesti

Novim otkrićem američki naučnici jačaju nadu u izliječenje od teških bolesti
21
F
FENA
5.1.2015. u 13:48
13
komentara
21

dijeljenja
Novim otkrićem američki naučnici jačaju nadu u izliječenje od teških bolesti
Nove potencijalno dobre vijesti iz medicine saopćio je tim naučnika koji je identificirao protein za koji vjeruju da je terapijska meta svih bolesti s velikom stopom smrtnosti, poput ebole, influenze, hepatitisa te čak i raka.
Naučnici sa Sveučilišta Virginia Commonwealth zaključili su da je protein GRP78 možda univerzalna meta čijim eliminiranjem bi se uspješno izlječile teške virusne i bakterijske bolesti poput ebole, influenze, hepatitisa, te čak utrti put i do pronalaska lijeka za rak mozga.

Studija predkliničkih testiranja objavljena je u časopisu Journal of Cellular Physiology, a u njoj je navedeno da je korišten koktel lijekova, s Viagrom kao jednim od njih, koji uspješno ciljaju protein GRP78 i njegove srodne proteine. Kao rezultat naučnici su uspjeli spriječiti razmnožavanje većine virusa i zaraženim stanicama na taj način te su neke bakterije otporne na antibiotike učinili ponovno ranjivima na uobičajene antibiotike.

Pronađen je i dokaz da je koktel lijekova uspješno eliminirao i matične stanice raka mozga.

"U osnovi imamo koncept koji kaže da napadom na GRP78 ranjavamo i stanice raka te sprječavamo viruse da šire zarazu i razmnožavaju se, kao i da ubijamo superbakterije otporne na antibiotike", istaknuo je Paul Dent, voditelj studije.

Dokazivanjem da je protein GRP78 meta za lijekove, otvaraju se i mogućnosti za liječenje raznoraznih viralnih infekcija, za koje bi mnogi dosad tvrdili da ih je nemoguće trenutno liječiti.

Dent i njegov tim već sad znaju da isti tretman koktelom lijekova s Viagrom ubija stanice raka kod miševa bez oštećenja normalnog tkiva, a idući korak je daljnje istraživanje mogućnosti te metode liječenja u borbi protiv raka.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...