Istraživanje
3

Britanski naučnici na pragu biološkog testa za rano otkrivanje autizma

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija koju su proveli naučnici s Univerziteta Warwick, a koja je objavljena u časopisu Molecular Autism, pokazala je da postoji viši stepen oštećenja proteina kod djece koja imaju autizam.

Ovi testovi otvaraju mogućnost razvoja urinskog ili krvnog testa za otkrivanje autizma, što bi moglo dovesti do ranijeg otkrivanja autizma kod djece.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da treba biti oprezan jer je potrebno još mnogo raditi na potpunom razvoju ovog testa.

Autizam utječe na ponašanje, a naročito na društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti kod beba pa se dijagnoza obično postavlja u dobi od dvije godine, a često i mnogo kasnije. Trenutno nema bioloških testova koji mogu otkriti ovo stanje, a dijagnozu utvrđuju ljekari na osnovu procjene ponašanja.

Za ovu studiju istraživači su ispitali hemijske razlike u krvi i urinu kod 38 autistične djece i 31 djeteta koje nema ovaj poremećaj. Sva djeca su bila u dobi između pet i dvanaest godina. Djeca s autizmom imala su viši nivo oštećenih proteina, naročito u krvnoj plazmi.

Doktorica Naila Rabbani s Univerziteta Warwick, koja je vodila istraživanje, rekla je za BBC kako bi ovi testovi uočavanjem markera mogli omogućiti ljekarima da ranije postave dijagnozu autizma. Dodala je kako je njihov sljedeći korak ponavljanje studije u drugim grupama.

"Imamo metodu, imamo sve, samo je trebamo ponoviti. Voljela bih raditi s mlađom djecom, možda čak s djecom u dobi od dvije ili jedne godine. Nakon toga bismo test potvrdili u većoj grupi. Tek tada će testovi biti spremni za skrining", rekla je Rabbani.

Za BBC je rekla kako se nada da će ovi testovi otkriti određene faktore koji uzrokuju autizam i poboljšavaju dijagnozu.

Trenutno ne postoje biološki testovi za autizam.