Rijedak poremećaj
20

Britanka ne može prestati s čupanjem kose

Sarajevo-x.com
Kad je Britanka Robina Hutchings bila 13-godišnja djevojčica zamalo je ostala bez kose zbog neobičnog poremećaja zvanog trihotilomanija, a navika neprestanog čupanja kose i danas je glavni problem ove 41-godišnjakinje.

O trihotilomaniji ili opsesivnom čupanju dlaka s tijela, najčešće kose i obrva zna se vrlo malo jer se osobe koje boluju od tog poremećaja često stide priznati tu naviku.

Za ovaj sindrom još nema pouzdanog lijeka, no zna se da od njega pate od dva do četiri posto svjetske populacije.

Trihotilomanija je opsesivno kompulzivni poremećaj čiji je glavni simptom da osoba koja se osjeća napeto iz nepoznatog razloga počinje čupati dlake na tijelu, najčešće kosu. Javlja se u ranom djetinjstvu, uglavnom kod djevojčica.

Smatra se da je najčešći uzrok trihotilomanije potisnuti i iracionalni osjećaj krivnje. Na nju se kasnije veže i depresija.

Robina Hutchings (41), žena koja se usudila u javnosti progovoriti o neobičnom sindromu, priznala je da se stidi svoje navike koje se ne može riješiti još od djetinjstva.

'Jednostavno ne mogu prestati mada znam da je kosa najveći ženin ukras. Ova navika je u potpunosti uništila moje samopouzdanje', priča vidno potresena Robina Hutchings.

Stručnjaci smatraju da ova navika pogađa žene koje su izložene privatnom ili poslovnom stresu, te da je liječenje poremećaja psihoterapijom neophodno.

'Ovo je ponižavajuća i potresna navika koja najčešće pogađa iznadprosječno inteligentne žene. Moje najčešće pacijentice su profesorice, liječnice, akademski obrazovane žene. Ispočetka su mi dolazile samo starije žene, no u posljednje vrijeme vidim i mlađe pacijentice koje su prihvatile trihotilomaniju i žele se uhvatiti ukoštac s njom', izjavila je Lucinda Ellery, jedina britanska specijalistica za ovaj neugodni poremećaj.