Zdravlje
0

Brak između krvnih srodnika udvostručuje rizik od genetskih anomalija kod njihove djece

Klix.ba
Krvni srodnici koji stupe u bračnu vezu imaju dvostruko više rizika da njihova djeca budu rođena s genetskim anomalijama, podaci su dobijeni istraživanjem u engleskom gradu Bradfordu.

U Bradfordu živi mnogo imigranata i njihovih potomaka iz južne Azije, a upravo su oni poslužili za ispitivanje rizika od genetskih anomalija kod djece krvnih srodnika.

Blizu 37 posto brakova među Pakistancima sklopljeno je između prvih rođaka, dok među Britancima taj postotak iznosi jedan posto.

Istražitelj Eamonn Sheridan sa Univerziteta u Leedsu je vodio tim koji je analizirao podatke studije "Rođeni u Bradfordu", koja prati zdravlje 13.500 beba ređenih u glavnoj gradskoj bolnici između 2007. i 2011. godine. Od 11.396 beba, 18 posto je rođeno u bračnoj zajednici prvih rođaka, uglavnom pakistanskog porijekla. Ukupno 368 beba, ili 3 posto, rođeno je s anomalijama koje se odnose na nervni, respiratorni i probavni sistem, a tu su i urinarni i genitalni defekti, kao i rascjep usne i nepca. Ovi postoci su gotovo dvostruko veći od nacionalnog prosjeka.

Ostali faktori koji utječu na genetske anomalije su konzumiranje alkohola, pušenje i socijalna deprivacija.

U istraživanju se navodi da je smrt 90 beba, koje su rodile Pakistanke, uzrokovana genetskim anomalijama.

Blizu milijardu ljudi u svijetu živi u sredinama gdje su brakovi između krvnih srodnika uobičajena pojava.