Zdravlje
0

Botox otklanja migrenu

Sarajevo-x.com
Svi su sigurno čuli za injekcije botulinum toxina ili kraće - Botoxa koje se ubrizgavaju u lice za zatezanje mišića i zadržavanje mladalačkog izgleda kože. Ispostavilo se da ova supstanca može pomoći u sprečavanju migrena kod osoba koje se s ovim problemom često susreću.

U toku šestomjesečnog istraživanja, doktori Roger Cady i Curtis Scheiber sa Centra za njegu i Springfieldu, američka savezna država Missouri, dokazali su efikasnost i sigurnost jedne serije Botox injekcija u otklanjanju glavobolje.

Svoje pronalaske objavili su u medicinskom žurnalu Headache navodeći da Botox ima "korisne efekte kad je u pitanju učestalost migrena ali nije efektan u snižavanju boli prilikom glavobolja".

Ispostavilo se da su pacijenti tretirani Botoxom imali mnogo rjeđe i kraće slučajeve glavobolja za razliku od onih kojima je davan placebo. Ova supstanca je zapravo, kako piše Reuters, značajno uticala na poboljšanje kvaliteta života.

Preciznije, smanjio je emocionalne poremećaje, poboljšao spoznaju i društvene funkcije, pokazala je analiza ispitanika.

Doktori koji su proveli ovo istraživanje vjeruju da bi Botox "mogao biti korisna opcija za liječenje" kod pacijenata sa migrenom koji ne reaguju na odgovarajući način na druge preventivne supstance.