Zdravlje
0

Botoks je lijek za hladne ruke

Sarajevo-x.com
Zdravo tijelo održava ruke i stopala toplim kontrolišući krvotok. Kod osoba koje pate od Raynaudovog sindroma dolazi do povišenih reakcija u rukama kada su izložene niskim temperatura.

Krvni sudovi u rukama se kontrahuju abnormalno, čime se smanjuje protok krvi u prstima. Ovo stanje je ponekad i reakcija na stres.

Tokom napada, prsti postaju bijeli, a kada nivo kisika opadne, mogu i poplavjeti. Čulo dodira je smanjeno, a koža može izgledati otečeno. Kada se prsti zagriju, postaju crveni, osjeća se pulsiranje, natiču i peckaju.

Osobe koje pate od Raynaudovog sindroma se zimi moraju dodatno utopliti, jer niske temperature mogu uzrokovati rane, plikove, a ponekad i amputacije, piše "Daily Mail".

Ovim osobama se propisuju razni lijekovi, ali pravi lijek još uvijek nije pronađen.

Danas se koriste tretmani Botoksom, Viagrom i Prozacom. Lijek za impontenciju Viagra i antidepresiv Prozac su se pokazali djelotvornim, a Botoks, koji je povezan sa kozmetičkim procedurama kao što je uklanjanje bora, uspješno se koristi za borbu protiv ovog stanja, gdje je jedna doza dovoljna za tri mjeseca.

"Još uvijek nam nije poznato šta je uzrok Raynaudovog sindroma. Ovaj sindrom nije rijetka pojava. Radi se o pretjeranoj reakciji mehanizma krvotoka. Izloženost hladnoći često uzrokuje napade, dok niske temperature uzrokuju plikove", rekao je reumatolog Chris Denton.

Simptomi mogu biti blagi i uzrokovati manje smetnje, a mogu biti i jako teški. U relativno rijetkim slučajevima, cirkulacija u prstima ruku i nogu može biti trajno oštećena i uzrokovati deformitete. Ukoliko opskrba krvlju bude blokirana, stvaraju se rane, plikovi, a može doći i do gangrene.

"Za tretman smo koristili i Prozac i Viagru. Prozac je antidepresiv koji djeluje na hemikaliju u mozgu pod nazivom serotonin. Kao lijek za depresiju on povećava nivoe hemikalije u mozgu, a nas interesuje i činjenica da snižava nivo i u krvi. Serotonin sužava krvne sudove, smanjuje protok, čime se obezbjeđuje bolja prokrvljenost prstiju. Za liječenje Raynaudovog sindroma smo koristili i Viagru, posebno u teškim slučajevima. Ovaj lijek pomaže krvnim sudovima u plućima tako da nije čudo što poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima", rekao je Denton.

Drugi pristup koji je odabrao Denton zajedno sa svojim kolegama je podrazumijevao upotrebu Botoksa. Brojna istraživanja su pokazala da je tretman bio uspješan. Jedna injekcija je dovoljna da se suzbiju simptomi sindroma čak nekoliko mjeseci. Nije poznato kako Botoks funkcioniše, ali se vjeruje da opušta mišićno tkivo oko krvnih sudova.

"Botoks je izuzetno efikasan u kontroli spazma krvnih sudova opuštajući mišićno tkivo koje okružuje arterije u rukama i prstima. Kada se ovi mišići opuste, arterije se proširuju, što omogućava da veća količina krvi dođe do šaka i prstiju. Procedura je brza, a mnogi pacijenti tvrde da uoče značajno poboljšanje u roku od tri do pet dana. Ovaj efekat može trajati i do tri mjeseca", potvrdio je plastični hirurg Ginard Henry iz bolnice "Wess Memorial" u Chicagu.