Promo
68

Bolest clubfoot ili "pes equinovarus": Proces koji zahtijeva strpljenje i posvećenost

Bolest clubfoot, formalno poznata pod nazivom "pes eqinovarus" se pojavljuje kod 1 u 1.000 slučajeva. Razlozi nastanka nisu tačno određeni. Iako se smatra da je bolest povezana sa položajem u materici nakon porođaja, može se otkriti u 16. sedmici trudnoće detaljnim ultrazvučnim pregledima.

Stručnjak za ortopediju i traumatologiju Bolnice Atakent Univerziteta Acıbadem, profesor Salih Marangoz, je izjavio: "Ako se ne primijeti tokom trudnoće, bolest se može dijagnosticirati prilikom rođenja. Predstavlja se kao zakrivljenost stopala prema unutra nakon rođenja djeteta. Zapravo, ova pojava se nazire kod većine novorođenčadi. Međutim, ono što razlikuje pes equinovarus od ostalih slučajeva je što se stanje ne popravlja kad pokušate ispraviti zakrivljenost stopala koje se ne može rastegnuti u smjeru pritiskanja papučice za ubrzanje u automobilu."

Profesor dr. Salih Marangoz
Profesor dr. Salih Marangoz

U prošlosti se smatralo da se najbolji rezultati liječenja bolesti clubfoot ostvaruju ako se liječenje počne čim prije. "Vjerovalo se da će za liječenje biti prekasno ako se ne počne nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Do danas smo shvatili da to nije ključno i da to samo stvara dodatni pritisak. Ako se liječenje počne odmah nakon rođenja djeteta, neće biti vremena da majka i dijete uspostave međusobnu vezu. Majka je pod stresom jer ne može biti sretna sa svojim novorođenčetom, te se to direktno odražava na dijete. Sada se majci ostavlja oko 10 dana da provede vrijeme s djetetom prije početka liječenja", izjavljuje profesor dr. Marangoz

Kad se pacijent prvi put javi doktoru, stopala se istežu posebnom tehnikom a potom se pravi gips u toj poziciji koji se proteže do prepona. Nakon sedam dana se primjećuje djelomičan napredak u poređenju s prvim danom. Onda se gips primjenjuje drugi put ponovnim ispravljanjem stopala putem manevra. Gips se ponovno postavlja u trajanju od četiri do šest sedmica, te se stopala dovode u ispravnu poziciju koja se još naziva i "neutralna pozicija". Vrši se mjerenje kako bi se utvrdilo koliko se stopala mogu saviti u položaju suprotnom od papučice za gas u automobilu. Faza ispravljanja u liječenju okončava ako fleksibilnost iznosi preko 20 stepeni bez napora i ako je petna kost na mjestu. U suprotnom se izvodi mali operativni zahvat za produženje Ahilove tetive. Tetiva u potpunosti zacijeli nakon tri sedmice mirovanja u gipsu. Mora se nositi par posebnih cipela, ili ortoze, kako bi se zaštitio oblik stopala nakon skidanja gipsa. Ključno je da djeca nose te cipele 23 sata dnevno tokom tri mjeseca. Nakon kraja tog perioda, dovoljno ih je nositi samo kad dijete spava ili tokom noći ili u toku dana. Na taj način se štiti pozicija stopala tokom sna, a djeca mogu da obavljaju svoje aktivnosti tokom dana, izuzev tokom spavanja. Liječenje se nastavlja do dobi od četiri godine. U tom procesu, koji zahtijeva veliko strpljenje i posvećenost, porodice treba da pomognu djeci da se prilagode situaciji i da ugodnije prođu kroz taj period.

Nakon liječenja, dijete se dovodi na kontrolne preglede dvaput prvih 1,5 mjeseci nakon prelaska na ortoze. Period naizmjeničnog korištenja počinje od trećeg mjeseca. Pacijent se javlja na kontrolu svaka četiri mjeseca do prve godine života. Između druge i četvrte godine života, kontrole se vrše svakih šest mjeseci. Pacijent prestaje koristiti ortoze ako u tom periodu zacijeli. Profesor Salih Marangoz objašnjava da nakon tretmana ortozama treba nastaviti s kontrolnim pregledima svakih šest mjeseci sljedeće dvije godine, a potom jednom godišnje i konačno svake dvije godine do kraja perioda adolescencije.

Za više informacija možete posjetiti Facebook ili web stranicu klinike Acibadem.