Odlazak ljekaru obavezan
9

Bole vas zglobovi? Evo kako možete pomoći sebi

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako pokušavate otkriti koji je razlog bolova u vašim zglobovima, veoma je bitno znati da je ovaj simptom veoma opasan i da trebate stručni pregled i tretman.

Ovih pet stvari mogli bi vam pomoći da ublažite bolove u zglobovima:

Kalcij i vitamin D mogu olakšati bol

Nekoliko naučnih studija dokazalo je da vitamin D može ublažiti bolove u zglobovima. Također, primijećeno je da zglobovi počinju boljeti onda kada imate nedostatak ovog vitamina u svom organizmu. Zbog toga je veoma važno uzimati vitamin D s kalcijem. To vas neće izliječiti, ali će vam umanjiti upalu i vaše kosti učiniti jakima.

Pravilna prehrana može umanjiti upalu

Pravilna prehrana koju će vam preporučiti ljekar olakšat će bolove u zglobovima. Postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći a to su: riba, maslinovo ulje, voće, povrće i čaj od šipka. Oni su sastavljeni od tvari koje se bore protiv upale. Također, šipak je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja stanica.

Tjelesna aktivnost može poboljšati vaše stanje

Naravno, kada imate bolove u koljenima, ne možete skakati i trčati kao zdrava osoba, ali to ne znači da biste trebali izbjegavati sve fizičke aktivnosti. Čak i duge šetnje mogu vam biti dovoljne da ostanete u formi. Ljekari obično preporučuju raditi posebne vježbe koje ne stvaraju dodatni pritisak na vaše zglobove.

Treba biti oprezan s primjenom topline i hladnoće

Budite oprezni prije nego počnete da grijete ili hladite mjesto koje vas boli. Nekada ne biste smjeli zagrijavati tijelo, uključujući i tople kupke, masaže i saunu. Također morate biti oprezni i s nanošenjem hladnih peškira i kockica leda. Ako je vani zima ne zaboravite na toplu odjeću i rukavice.

Nisu sve bolovi u zglobovima artritis

Ponekad je vrlo teško dijagnosticirati koja je bolest povezana s bolovima u zglobovima. Mnogi simptomi bolesti su slični, no ukoliko imate bar jedan zglob koji vas boli trebali biste otići reumatologu. Samo profesionalac može razlikovati artritis od drugih oblika bolesti zglobova.