{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bol nam može spasiti život

17.4.2012. u 12:10
63
6
Bol nam može spasiti život
63
Bol nam može spasiti život
Svake godine se troše milioni na lijekove koji ublažavaju bolove, bilo da se radi o običnoj glavobolji ili liječenju ozbiljnijih oboljenja. Međutim, naučnici tvrde da taj užasni osjećaj igra ključnu ulogu u održavanju ljudi živim, jer pokreće skrivene iscjeliteljske procese.
Novo otkriće je šamar medicinskim radnicima koji desetljećima tvrde da bol uvijek odgađa ozdravljenje bolesnika.

Međutim, ljekari su i u prošlosti, tačnije u 19. stoljeću, vjerovali da je bol ključna za proces ozdravljenja. Sada su se vjerovanja viktorijanskih ljekara pokazala tačnima, posebno kod oboljenja kao što su srčani udar, angina pektoris, dijabetes i artritis.

Naučnici su ovog mjeseca otkrili da intenzivna bol nakon srčanog udara može spasiti život bolesniku, dok blokiranje boli jakim lijekovima doprinosi pogoršanju stanja i umanjuje šanse za preživljavanje,

Oni su otkrili da tokom srčanog udara signali boli iz srčanih nerava privlače matične ćelije iz koštane srži, koje popravljaju oštećenja izazvana udarom i vraćaju protok krvi u srce.

"Osjećaj boli je ključan kod pacijenata koji dobiju srčani udar, jer bol u mozgu podstiče psihološke procese koji popravljaju nastalu štetu", kazao je autor studije Paolo Madeddu.

"Bol je veoma komplikovan proces. Ne radi se samo o tome da vas tijelo upozorava da nešto nije uredu. Bol može značiti da tijelo samo popravlja nastali zdravstveni problem", smatra dr. Helene Wilson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odakle prikupljate informacije o zdravom životu i prijetnjama po zdravlje?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: