{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bol nam može spasiti život

17.4.2012. u 12:10
63
6
Bol nam može spasiti život
63
Bol nam može spasiti život
Svake godine se troše milioni na lijekove koji ublažavaju bolove, bilo da se radi o običnoj glavobolji ili liječenju ozbiljnijih oboljenja. Međutim, naučnici tvrde da taj užasni osjećaj igra ključnu ulogu u održavanju ljudi živim, jer pokreće skrivene iscjeliteljske procese.
Novo otkriće je šamar medicinskim radnicima koji desetljećima tvrde da bol uvijek odgađa ozdravljenje bolesnika.

Međutim, ljekari su i u prošlosti, tačnije u 19. stoljeću, vjerovali da je bol ključna za proces ozdravljenja. Sada su se vjerovanja viktorijanskih ljekara pokazala tačnima, posebno kod oboljenja kao što su srčani udar, angina pektoris, dijabetes i artritis.

Naučnici su ovog mjeseca otkrili da intenzivna bol nakon srčanog udara može spasiti život bolesniku, dok blokiranje boli jakim lijekovima doprinosi pogoršanju stanja i umanjuje šanse za preživljavanje,

Oni su otkrili da tokom srčanog udara signali boli iz srčanih nerava privlače matične ćelije iz koštane srži, koje popravljaju oštećenja izazvana udarom i vraćaju protok krvi u srce.

"Osjećaj boli je ključan kod pacijenata koji dobiju srčani udar, jer bol u mozgu podstiče psihološke procese koji popravljaju nastalu štetu", kazao je autor studije Paolo Madeddu.

"Bol je veoma komplikovan proces. Ne radi se samo o tome da vas tijelo upozorava da nešto nije uredu. Bol može značiti da tijelo samo popravlja nastali zdravstveni problem", smatra dr. Helene Wilson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: