{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjelance snižava krvni pritisak jednako kao i lijekovi

10.4.2013. u 10:12
0
3
Bjelance snižava krvni pritisak jednako kao i lijekovi
0
Bjelance snižava krvni pritisak jednako kao i lijekovi
Nova istraživanja pokazuju kako bjelance snižava krvni pritisak jednako efikasno kao i lijekovi. Ključna supstanca pronađena u bjelancu zove se RVPSL i odličan je lijek za povišen krvni pritisak.
"Imamo laboratorijske dokaze da supstanca u bjelancu, peptid, reducira krvni pritisak jednako dobro kao i blaga doza captoprila, lijeka za povišen krvni pritisak", kaže dr. Zhipeng Yu, vođa istraživanja na kineskom Univerzitetu Jilin.

Yu je sa kolegama proučavao peptid RVPSL pronađen u bjelancu. RVPSL ima snažnu sposobnost inhibiranja ili blokiranja rada ACE-a, supstance koja podiže krvni pritisak. Eksperimenti su pokazali kako RVPSL nije toksičan i efikasno snižava krvni pritisak.

Rezultati su predstavljeni na Nacionalnom sastanku i izlaganju Američkog udruženja hemičara (ACS) u New Orleansu.

Yu smatra da peptidi u bjelancu, konzumirani u jajima ili kao suplement, mogu biti korisni kao dodatak lijekovima za regulisanje krvnog pritiska.

Lijekovi snižavaju krvni pritisak tako što zaustavljaju hormon angiotensin u sužavanju krvnih sudova. Istraživači su otkrili da jaja, kada dospiju u dodir sa stomačnim enzimima, proizvode protein koji djeluje na isti način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: