Pokazalo istraživanje
365

Biljna ishrana bogata maslinovim uljem i paradajzom smanjuje rizik od srčanih oboljenja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Srčane bolesti jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, a kako biste to izbjegli, ishrana uglavnom biljnog porijekla najbolja je opcija prema rezultatima meta-analize objavljene 6. jula u Oxfordovom akademskom žurnalu.

Istraživači sa Univerziteta u Napulju pregledali su gotovo 100 studija o odnosu rizika od srčanih oboljenja i prehrambenih navika. Fokusirali su se na određene kategorije hrane, kao što su crveno meso, perad, jaja, mliječni proizvodi, proizvodi, orasi i žitarice.

Otkrili su da je konzumiranje hrane uglavnom biljnog porijekla, bogato povrćem i malo mesa, povezano s boljim zdravljem srca i manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Konkretno, smanjenje unosa maslaca i crvenog mesa u korist lisnatog zelja, paradajza i maslinovog ulja moglo bi zaštititi vaše srce, sugerišu rezultati istraživanja.

Istraživanje je otkrilo jasnu vezu između veće šanse za razvoj srčanih oboljenja i ishrane bogate prerađenim mesom, poput kobasica, salame i slanine. Kako bi zaštitili svoje srce, istraživanje sugeriše da jedete prerađeno meso samo povremeno, manje od dvije porcije sedmično.

Crveno meso je također značajno povezano s rizikom od srčanih oboljenja, prema podacima, iako je rizik manje jasan. Zamjena crvenog mesa za druge izvore proteina dobra je za zdravlje srca, zaključilo je istraživanje.

Također, rezultati su pokazali da maslac nije izravno povezan sa značajnim rizikom od srčanih oboljenja kod unosa u umjerenim količinama. Međutim, primijećeno je da sadrži mnoge dijetetske masti koje mogu ugroziti zdravlje srca, te su otkrili da je zamjena maslinovim uljem povezana s manjim rizikom od bolesti.

Riba i piletina nisu povezani s istim rizicima, a zeleno lisnato povrće i paradajz odlični su za vaše srce.

Konzumiranje najmanje dvije porcije povrća dnevno povezano je s do 34 posto manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti. Lisnato zeleno povrće i paradajz bili su povezani sa najvećom koristi.

Voće je također korisno za zdravlje srca, iako je vrsta voća važna. Voće koje ima više vlakana i mikronutrijenata, poput jabuka, bobičastog voća i citrusa, bolje je za vas.

Istraživanje je pokazalo da prerađeno voće, poput soka i konzerviranog voća, zapravo može povećati rizik od srčanih oboljenja.