Borba protiv bolesti
382

Bijeli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Bijeli luk je nesumnjivo jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika i pokazao se posebno snažnim u borbi protiv 14 različitih infekcija, prenosi Healthy Food House.

Većina njegovih ljekovitih svojstava proističu zbog prisustva sumpornog spoja poznatog kao alicin, koji također daje svoj oštar miris. On efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lijekove, a također je dobar i protiv gljivičnih infekcija. Kada se proguta, allicin se pretvara u sulfensku kiselinu, koja je najbrže djelujući eliminator slobodnih radikala.

Najbolji način da se iskoriste zdravstvene prednosti koje nudi ovo povrće jeste da se ono konzumira sirovo i to na taj način što se zgnječi češanj bijelog luka, sačeka pet minuta da bi alicin postao aktivan i da se nakon toga pojede.

Smatra se da postoji 4.525 studijskih apstrakata o bijelom luku koji pokazuju da on uspješno tretira više od 150 hroničnih bolesti, kao što su infekcije i bolesti srca. Bijeli luk je jedan od najjačih prirodnih načina za poboljšanje zdravlja srca i sprečavanje moždanog i srčanog udara.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavljuju da su srčane bolesti ubica broj jedan u SAD-u, nakon čega slijedi rak. Bijeli luk liječi i jedno i drugo, služi kao preventivno sredstvo i tretman mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kao što su ateroskleroza, hiperlipidemija, tromboza, hipertenzija i dijabetes. Naučni pregled eksperimentalnih i kliničkih studija o koristima bijelog luka navodi da njegova kozumacija nudi kardioprotektivne efekte u studijama i na životinjama i na ljudima.

Randomizirana, dvostruka studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition provedena na 55 pacijenata, u dobi od 40 do 75 godina, s dijagnozom metaboličkog sindroma pokazala je da ekstrakt bijelog luka učinkovito snižava plak u koronarnim arterijama kod osoba sa metaboličkim sindromom.

Glavni istraživač Matthew J. Budoff rekao je da su njihovi nalazi samo pokazali da ovaj dodatak može smanjiti nakupljanje mekog plaka i spriječiti stvaranje novih plakova u arterijama, što dovodi do bolesti srca. Stoga je njihov zaključak da ekstrakt bijelog luka može usporiti napredovanje ateroskleroze i spriječiti napredak srčanih oboljenja.

Isto tako, studije su pokazale da ovaj svestrani prirodni lijek snižava krvni pritisak, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, prevenira nastanak vaskularnih tegoba, pomaže u razvijanju krvnih sudova kako bi pojačao cirkulaciju, sprečava oksidaciju holesterola, pozitivno modulira lipide u krvi, usporava napredovanje arterijskog plaka, jača srčane mišiće i sprečava disfunkciju arterija.

Istraživači su također otkrili da bijeli luk ima snažne antiinfektivne efekte i uništava čak 14 vrsta mikroorganizama među kojima se ističu Helicobacter Pylori, Candida Staphylococcus Aureus, Herpes Simplex 1 i 2, virus parainfluence tip 3 i mnoge druge.