Zdravlje
237

BiH dobila prvu generaciju psihodramskih psihoterapeuta

FENA
Bosna i Hercegovina je dobila prvu generaciju psihodramskih psihoterapeuta.

Hasija Dedović, Zvjezdana Jakić, Minja Leko, Tihana Majstorović, Vedrana Rebić (Sarajevo), Amra Muradbegović, Samira Selesković (Tuzla) i Vesna Ćorluka-Čerkez (Mostar) su u septembru uspješno položile završni ispit nakon pet godina edukacije i kvalificirale se za zvanje psihodramskog psihoterapeuta.

Edukaciju je organizirala Regionalna asocijacija za psihodramu i integrativnu primjenu psihoterapije (RAIP), u saradnji sa Oksfordskom školom za psihodramu i integrativnu psihoterapiju (OSPIP), čime su polaznice edukacije kvalificirane da apliciraju za Evropski certifikat za psihoterapiju (ECP).

Voditeljice edukacije Lidija Vasiljević i Jana Damjanov su educirane trenerice Britanske psihodramske asocijacije - BPA, a rad su supervizirali senior treneri BPA - Peter Harworth i Nancy Piercy.

U stručnim krugovima psihodrama se smatra psihoterapijom izbora kada je u pitanju trauma.

Specifične tehnike koje koristi psihodrama omogućavaju lakše uspostavljanje kontrole nad traumatskim događajem. U zemlji u kojoj je doslovno svaki građanin pogođen ratnom (i poslijeratnom) traumom, izuzetno je važno dobiti osam novih stručnjaka obučenih za jedinstven pristup ovoj problematici.

Također, navodi se da je psihodrama izuzetno fleksibilna psihoterapija, koja se uspješno može integrirati s drugim psihoterapijskim pravcima i raznim vještinama, kroz radioničarski, terapijski i druge vidove rada, a podstiče razvoj spontanosti i kreativnosti kao temeljne vrijednosti mentalnog zdravlja.

Za BiH je važna činjenica da postoje novi profesionalaci voljni da na najkreativnije načine doprinose unapređenju i jačanju psihosocijalne kvalitete života i mentalnog zdravlja građanki i građana u BiH.

Aktivnosti prve generacije psihodramskih psihoterapeuta odvijaju se pretežno u okviru Udruženja za integrativnu psihoterapiju "Psihodrama“, dok se promotivna radionica psihodrame, s mogućnošću upisivanja nove generacije edukanata očekuje već u novembru.