Zdravlje
0

Bez ovih lijekova ne krećite na odmor

Klix.ba
Nakon mjeseci planiranje posljednje što želite jeste da se razbolite na ljetovanju. Odmor iz snova vrlo lako se može pretvoriti u najgoru noćnu moru ukoliko osjetite probleme sa stomakom, izgorite na suncu ili se neočekivano prehladite.

Ovo je lista lijekova bez kojih ne trebate krenuti na putovanje:

Lijek za stomak

Uvijek gledajte da sa sobom nosite lijek koji može da uspori rast bakterija koje prave probleme sa stomakom, olakšava dijareju, žgaravicu i smiri stomak.

Elastičan zavoj

Možete ga iskoristiti da vežete uganut zglob i pritisnete duboku posjekotinu kako bi zaustavili krvarenje.

Antihistamin

Ne samo da umanjuje alergije, već vas može poštedjeti posjete ljekaru ukoliko dobijete neki osip. Također, ukoliko ga popijete pola sata prije spavanja može vam pomoći da lakše zaspite.

Aloe Vera

Izuzetno je efikasna ukoliko ste izgorjeli na suncu. Ovaj gel također može da ublaži svrab prouzrokovan ujedom neke bube i plikove nakon cijelog dana pješačenja.

Lijek protiv bolova

Ibuprofen je odličan izbor za umanjivanje bola, upala i uganuća.

Flasteri

Uvijek gledajte da sa sobom ponesete različite veličine. Dovoljno je samo da pored sebe imate sapun i flaširanu vodu kako bi očistili ranu ili posjekotinu prije stavljanja flastera.

Grickalica za nokte

Pojedine studije pokazale su kako dugi nokti skrivaju više bakterija tako povećavajući rizik od njihovog širenja po hrani ili koži.

Sprej za nos na bazi morskih soli

Duža putovanja mogu uticati na imuni sistem. Ukoliko tome dodate i suhi vazduh u avionu, to je skoro idealan recept za prehladu. Sprej za nos održavat će nosne membrane vlažnim i manje privlačnim za bakterije.