{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besplatno testiranje na HIV i hepatitis u petak ispred BBI centra

29.11.2018. u 14:45
18
36
Besplatno testiranje na HIV i hepatitis u petak ispred BBI centra
18
Besplatno testiranje na HIV i hepatitis u petak ispred BBI centra
Ilustracija: Shutterstock
Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti u ovom periodu vršio je savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis. Savjetovanje i testiranje na platou ispred BBI centra u Sarajevu planirano je sutra 30. novembra od 15:00 do 20:00 sati.
HIV odjel Kinike za infektivne bolesti KCUS obilježava Evropsku sedmicu testiranja na HIV i hepatitis koja traje od 23. do 30 novembra.

Evropskom sedmicom testiranja na HIV (European HIV-Hepatitis testing week) koordinira „HIV in Europe“, multinacionalna inicijativa Univerziteta u Kopenhagenu, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koji inače koordinira i više multinacionalnih cohort studija i naučnih istraživanja povezanih s HIV/AIDS-om. Inicijativa je pokrenuta 2013. a od 2015. godine u u kampanju je uključeno i testiranje na hepatitis. Ova inicijativa je podržana od strane UNAIDS-a i više od 30 međunarodnih organizacija, uključujući EACS (European AIDS Clinical Society), EATG (European AIDS Treatmen Group), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), AAE (AIDS Action Europe), World Hepatitis Alliance.

U 2017. godini, više od 700 organizacija iz 53 evropske države, koje su sastavni dio WHO European Region, uključujući i BiH i Kliniku za infektivne bolesti KCUS, je učestvovalo u sedmici testiranja.

Cilj Evropske sedmice testiranja je podizanje svijesti o koristima testiranja i spoznaje sopstvenog HIV i hepatitis statusa. Povećanje obima testiranja na HIV i hepatitis je imperativ za javno zdravstvo, jer se na taj način smanjuje HIV i hepatitis morbiditet i mortalitet, smanjuje stepen transmisje HIV-a na neinficirane osobe. Povećana stopa testiranja na HIV i hepatitis, u kombinaciji s iniciranjem ART-a i terapijom za HVC nakon dijagnosticiranja, dovodi do smanjenja incidence ovih bolesti.

Procjenjuje se da 54 posto od svih novih HIV infekcija potiče od osoba koje nisu svjesne svog pozitivnog HIV statusa. Tema ovogodišnje Sedmice testiranja ostaje ista kao i prošle godine: "Testiraj. Tretiraj. Preveniraj", s ciljem poticanja kontinuiranog dijaloga među partnerima kako bi se:

- ohrabrile osobe koje su možda imale rizično ponašanje da se testiraju na HIV;

- ohrabrili zdravstveni profesionalci da svima koji su u povećanom riziku od izloženosti infekciji ponude HIV i hepatitis testiranje u skladu s Evropskim smjernicama;

- ostvarila podrška i ujedinjenje organizacija civilnog društva i zdravstvenog sistema u pristupu savjetovanju i testiranju na HIV i hepatis;

- ostvarila povezanost s ključnim državnim i lokalnim tijelima te povećala svijest o individualnoj, socijalnoj i ekonomskoj koristi koje donose inicijative testiranja na HIV i hepatitis.


Najmanje jedna četvrtina od 1,2 miliona ljudi koji žive s HIV-om u Evropi nisu svjesni da su HIV-pozitivni. Oko jedne polovine osoba koje žive s HIV-om su dijagnosticirani u kasnom stadiju bolesti, što odgađa pristup tretmanu.
Osobe koje se ranije dijagnosticiraju i imaju pristup tretmanu mogu očekivati skoro isti kvalitetan i dug životni vijek kao i osobe koje nisu inficirane HIV-om.
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 13,3 miliona osoba u Evropi živi s hepatitisom B; kod oko 20 posto do 30 posto inficiranih osoba će se razviti ciroza, insuficijencija jetre ili hepatocelularni karcinom.

Oko 15 miliona osoba u Evropi živi s hepatitisom C, a većina njih ostane nedijagnosticirana, dok samo mali broj inficiranih u Evropi prima tretman (3,5 posto).

Preko 90% osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti izliječene u roku od 3 mjeseca. Uz preventivnu vakcinaciju i liječenje hepatitisa B i C može se postići cilj eliminiranja ovih bolesti koje uzrokuju karcinom jetre.

Pravovremeno testiranje omogućava ranu dijagnozu, uspješnije liječenje, smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i sprečava transmisiju infekcije. Uz pravovremeni tretman, danas je HIV postao hronična bolest, koja se uspješno liječi, što omogućuje dug i kvalitetan životni vijek, a hepatitis C je danas izlječiva bolest.
Kasne dijagnoze HIV-a i hepatitisa uzrokuju složeniji pristup liječenju i skrbi, što je skuplje za zdravstveni sistem. Kasne dijagnoze i odgođeni pristup liječenju najvažniji su faktori povezani s prenosom HIV-a i hepatitisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: