Zdravlje
0

Bademima protiv dijabetesa i bolesti srca

Sarajevo-x.com
Jedenje badema je efikasan način prevencije dijabetesa i bolesti srca, potvrdili su američki naučnici.

Naučnici su su otkrili da uključivanje badema u ishranu može biti efikasno "oružje" protiv dijabetesa tipa 2 koji je prisutan kod 90 do 95 posto svih slučajeva.

Pored toga što spriječavaju nastanak dijabetesa povezanog sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, bademi također štite i od razvoja kardiovaskularnih bolesti, navodi se u izvještaju objavljenom u magazinu Američkog koledža za ishranu. Dijabetičari imaju manjak inzulina ili smanjenu sposobnost iskorištavanja hormona koji omogućava glukozi da ulazi u ćelije, te da se pretvara u energiju.

Ukoliko se dijabetes ne kontroliše, glukoza i masti ostaju u krvi, a nakon određenog vremena oštećuju vitalne organe, piše "Daily Mail".

Istraživanjem je utvrđeno da ishrana bogata bademima može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti nivo LDL holesterola kod osoba u stanju predijabetesa, gdje osobe imaju veći nivo glukoze u krvi od normalnog, ali koji nije dovoljno visok kako bi se klasifikovao kao dijabetes.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu medicine i stomatologije u New Jerseyju, a odnosilo se na efekte konzumiranja hrane bogate bademima na 65 odraslih osoba sa predijabetesom. Grupa koja je konzumirala hranu bogatu bademima je pokazala značajna poboljšanja u osjetljivosti na inzulin, kao i značajno smanjenje LDL holesterola u poređenju sa grupom koja nije konzumirala bademe.

"Rezultati ovog istraživanja obećavaju mnogo onima kojima prijete hronične bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Promjene u ishrani bi mogle značajno doprinijeti u spriječavanju razvoja ovih bolesti", rekla je dr. Michelle Wien, vođa ovog istraživanja.

Procjenjuje se da oko 55 miliona ljudi u Evropi boluje od dijabetesa.