Revolucionarno
0

Australski naučnici otkrili obećavajući korak u liječenju Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici s Instituta za mozak u Queenslandu u Australiji otkrili su ultrazvuk koji može na učinkovit i siguran način isporučiti lijek do mozga, što je obećavajući korak u budućem liječenju Alzheimerove bolesti.

Otkrili su neinvazivnu tehniku čijom su primjenom uspjeli probiti krvno-moždanu barijeru i na taj način isporučiti terapijska antitijela u oštećeni dio mozga. U studiji objavljenoj u časopisu "Brain" navedeno je da je ova tehnika usporila napredovanje Alzheimerove bolesti kod miševa, prenosi Guardian.

Jedan od najvećih izazova kod liječenja Alzheimerove bolesti je taj što lijekovi koji služe za liječenje ove bolesti ne stižu do mozga oboljelih.

"Ultrazvuk sigurno otvara krvno-moždanu barijeru stvarajući jedan mali otvor koji omogućava da antitijela u kratkom vremenu stignu direktno u nervne ćelije u kojima nastaje oštećenje", rekao je profesor Jurgen Gotz koji je glavni istraživač s Instituta za mozak u Queenslandu.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije, a očekuje se da će do 2050. godine broj oboljelih u Australiji porasti na 900.000.

Naučnici koji su radili na ovom istraživanju izrazili su nadu da će u narednom periodu razviti ultrazvučni uređaj koji nije ogroman i koji se može koristiti za liječenje.

Također se nadaju da bi ova tehnika mogla omogućiti učinkovito liječenje drugih bolesti mozga, poput Parkinsonove bolesti ili bolesti motoričkih neurona.