Upozorenje naučnika
0

Aspirin uzrokuje unutrašnje krvarenje

Sarajevo-x.com
Osobe koje koriste aspirin kao prevenciju od srčanog napada mogu nanijeti sebi više zla nego dobra, upozoravaju britanski naučnici. U nedavno sprovedenoj studiji dokazano je da ova tableta iako štiti od kardiovaskularnih bolesti ima i negativno dejstvo, te može dovesti do unutrašnjeg krvarenja ukoliko se često koristi.

U britanskoj studiji učestvovale su potpuno zdrave osobe koje su svakodnevno koristile aspirin, dok su u drugoj grupi bile osobe koje su već pretrpjele infarkt, te su aspirin koristile kao prevenciju od mogućeg drugog srčanog napada.

Studija je pokazala da zdrave osobe koje uzimaju ovaj medikament umanjuju rizik od infarkta za 12 procenata, dok se istovremeno rizik od unutrašnjeg krvarenja povećava za trećinu.

Naučnici su uradili 22 klinička testiranja, te su iste rezultate dobili i za muškarce i za žene.

«Osobe koje uzimaju aspirin, a nemaju kardiovaskularnu bolest mogu ugroziti svoje zdravlje, te izazvati unutrašnje krvarenje», tvrdi profesor Colin Baigent sa Univerziteta Oxford, koji je predvodio ovu studiju.

Osobe koje su imale srčani napad uglavnom uzimaju aspirin kako bi se zaštitile od mogućeg ponovnog oboljevanja. U sprovedenoj studiji dokazano je da aspirin umanjuje rizik od ponovnog srčanog napada za jednu petinu, ali iako u znatno manjoj mjeri nego kod zdravih osoba, moguće je da ova tableta izazove unutrašnje krvarenje.

«Studijom smo dokazali da aspirin može izazvati brojne posljedice, te bi liječnici trebali više pažnje obratiti na to kome prepisuju ovaj lijek. Naša klinička testiranja su pokazala da zdrave osobe mogu sebi više naštetiti nego dobra donijeti ukoliko uzimaju ovaj medikament», kazao je profesor Baigent za Daily Telegraph dodajući da je ova tableta korisna za osobe sa historijom kardiovaskularnih bolesti, ali u u ograničenim dozama, dok bi zdrave osobe ovaj lijek trebale izbaciti iz upotrebe.