Istraživanje
0

Aspirin može spriječiti širenje tumora

Sarajevo-x.com
Aspirin i drugi lijekovi koje svi imamo u kućnim apotekama mogu spriječiti širenje tumora, jer zatvaraju hemijske puteve koji potpomažu rast tumora, objavili su asutralijski istraživači.

Naučnici iz Peter MacCallum centra za tumore u Melbournu su rekli da su otkrili kako limfni sudovi, koji su presudni za razlaganje tumora u cijelom tijelu, reaguju na supstance koje sprečavaju njihovo djelovanje.

"Pokazali smo da molekuli aspirina mogu smanjiti širenje krvnih i limfnih sudova i tako mogu pomoći sprečavanje širenja tumora na udaljene dijelove tijela", rekao je istraživač Steven Stacker, prenosi agencija AFP.

Naučnici su odavno sumnjali da tablete koje ne sadrže steroide i djeluju protivupalno mogu pomoći u smanjenju širenja tumora, ali do sada nisu bili u mogućnosti da provedu istraživanje. Rezultati studije su objavljeni u žurnalu Cancer Cell.

Naučnici nisu objavili da li će aspirin biti uvršten kao terapija kod pacijenata koji obole od nekog tumora ili će pokušati napraviti tabletu na principu aspirina, ali sa jačim efektima, kako bi pomogli pacijentima širom svijeta.